Bošnjak dostane příležitost v poháru

Prostějov - Na třetím místě, se shodným bodovým ziskem jako druhé A Plus Brno, je v aktuální tabulce Mattoni NBL nováček nejvyšší domácí soutěže BK Prostějov. Přesto před několika dny posílil svůj kádr o dalšího zahraničního hráče. Podkošovou sílu týmu má zvýšit devětadvacetiletý chorvatský pivot Marijo Bošnjak, který českou ligu velice dobře zná ze svého nedávného působení v Novém Jičíně.

Trenér Predrag Benáček má nyní k dispozici silnou pivotmanskou skupinu. K Adžičovi, Okáčovi, Callahanovi, Andruškovi a Kukačkovi přibude další zkušený basketbalista Bošnjak. "Marijo je velmi zkušeným a kvalitní hráčem na postu pivota se zkušenostmi z české ligy i ze zahraničních soutěží. Zatím ovšem není fyzicky plně na úrovni našich hráčů," podotýká Benáček na adresu nejnovější posily.

Kdy počítá s výraznějším zapojením nové akvizice do zápasového rytmu? "Trénuje s námi už více než dva týdny a proto předpokládáme, že dostane příležitost v pohárovém utkání s Opavou. V počátku mu asi bude chybět sehranost s týmem, ale jeho příchodem do mužstva se zvedla konkurence na postu pivota a v posledních dvou utkáních byli právě pivoti našimi nejlepšími hráči na palubovce."

V minulém kole Mattoni NBL vyhráli Prostějovští na palubovce brněnských Houserů, ovšem o dva body se museli prát až do posledních vteřin. Nakonec zvítězili 88:84 a trenér Benáček si mohl oddychnout. "Zápas proběhl přesně v očekávané režii a měl předpokládaný průběh. Houseři jsou na své palubovce velmi nepříjemným týmem, který si velmi věří a dvakrát zle potrápil nejsilnější tým ligy Nymburk. Proto je naše vítězství velmi cenné a velice si jej vážím. Máme z něj opravdovou radost."

Po dva a půl měsíce trvající přestávce zaviněné zdravotními problémy se do hry na několik okamžiků zapojil i veterán Jiří Okáč. Odehrál téměř tři minuty, ovšem do statistik se zapsal pouze jedním ztraceným míčem a třemi osobními chybami... "Jirka byl mimo hřiště skoro tři měsíce a teprve poslední tři týdny s námi trénuje naplno. Tím pádem postupně nabírá kondici a jistotu v pohybu na palubovce," poznamenal Benáček.

Podobně jako u nově příchozího Bošnjaka čeká i na Okáče větší zapojení do hry v pohárovém střetnutí s Opavou, které je na programu dnes odpoledne. "Je nutné si ověřit jeho vytížení v plné hře a nasazení. Proběhne-li vše v pořádku, předpokládáme jeho plné nasazení a využití zkušeností v následné nádstavbě a dále pak v play-off," dodal Benáček.

Zkušený kouč má nyní v týmu čtyři zahraniční basketbalisty, ovšem podle regulí mohou ke každému zápasu nastoupit pouze tři. Podle jakých kritérií bude Benáček volit tři šťastlivce a jednoho hráče, jemuž naopak připadne Černý Petr? "Budou nastupovat hráči s nejlepší formou a s možností většího využití a platností pro tým," odpověděl první muž prostějovské lavičky.

Jeden ze čtveřice Callahan, Palmer, Adžič a Bošnjak bude vždy sledovat zápas pouze v civilu. Jde o zkušené hráče, navíc zahraniční basketbalisté nejsou zvyklí trávit zápasy mimo palubovku. Nebojí se trenérn toho, jak se ostřílení borci vyrovnají s dočasnou rolí náhradníka? "Budou to muset zvládnout, jsou to přece profesionálové," neláme si s tím Benáček hlavu.

V nejlepší formě hraje v této sezoně Craig Callahan. Je nejlepším střelcem týmu, navíc patří k nejlépe doskakujícím hráčům Mattoni NBL. Má tedy Callahan své místo v sestavě jisté? "Pokud bude Craig hrát i nadále tak, jak odehrál poslední dvě utkání, pak je pro nás v tomto smyslu nepostradatelným hráčem," připustil Benáček. Jedním dechem však dodal: "V životě ani ve sportu není nikdo nikdy nepostradatelným..."

V sobotu je na programu 19. kolo prvoligové soutěže a Prostějov přivítá v atraktivním souboji Mlékárnu Kunín. Právě její dres oblékali v předchozích sezonách Callahan s Bošnjakem. O tom, zda Benáček nasadí exkunínskou dvojici Callahan-Bošnjak právě v prestižním souboji s Novým Jičínem, však dosud nerozhodl.

"Tuto otázku budu řešit až po pohárovém utkání s Opavou. To je pro nás nejbližší prioritou," zdůraznil Benáček. "Utkáním s Kunínem se budeme zabývat až po Opavě a tím i nasazením hráčů Callahana a Bošnjaka."

Prostějov se od začátku sezony usadil na předních místech tabulky a v posledních kolech se pere o druhou příčku s brněnským A Plus. "Od začátku ligy bylo jasné, že první místo bude jednoznačně náležet Nymburku a ostatní týmy budou bojovat o druhé a další místa," předesílá zkušený basketbalový odborník.

Jak velký význam přikládá případnému umístění na druhém místě? "Myslím si, že boj s Brnem o druhou příčku bude probíhat až do skončení nadstavbové části. Pro nás by bylo jistě výhodnější umístit se právě na druhé příčce," přemýšlí Benáček. Zároveň však připomíná, že v závěsu číhají další družstva, která čekají na zaváhání Prostějova s Brnem. "V každém případě nechceme zapomenout na stejně kvalitní týmy, jakými jsou Kunín a Děčín. Také tato družstva mohou do tohoto souboje ještě výrazně promluvit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž