Basketbalisté Pardubic v akci.

Basketbalisté Pardubic v akci. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisté Pardubic získali Američana Burnetta, Wall zůstává

  • 0
Zatím se na příznivce pardubických basketbalistů valily zprávy o podpisech hráčů, které chodili povzbuzovat v letošní sezoně. Ovšem na jedno nové jméno si přece jen v příštím ročníku budou zvykat. Místo v kabině totiž zaujme třiadvacetiletý Američan Dominez Burnett.

„Dominezovým příchodem chceme podpořit naše nebezpečí z perimetru,“ prohlásil na adresu 194 centimetrů vysokého křídelníka generální manažer Martin Marek.

Pro rodáka z Flintu ve státě Michigan bude pardubické angažmá první zaoceánskou štací.

„Jedná se o mladého, hladového hráče, který k nám přichází jako čerstvý nováček, zatím bez evropské zkušenosti, nicméně z jeho působení na Davenport University na něj šly výborné reference, stejně tak od mnoha amerických hráčů, kteří v minulosti prošli českou nejvyšší soutěží,“ podotknul Marek.

O tom, že doporučení nebyla jen planá slova, nejlépe svědčí Burnettova čísla. V uplynulé sezoně zapisoval průměrně 24,9 bodu, ovšem blýskl se i čtyřicetibodovým vystoupením. Pod košem byl ovšem platný i z hlediska doskoků (průměr 7,5) či asistencí (3,1). Celková úspěšnost jeho střelby činila 54 %. Zpoza trojkového oblouku se pak do obrouček vešla každá třetí střela.

Burnett se může pyšnit rovněž individuálními úspěchy mimo palubovku, které si za své výkony vysloužil. „Za zmínku určitě stojí ocenění Bevo Francis Award pro nejlepšího univerzitního hráče v USA mimo I. divizi NCAA, které letos získal, dvakrát po sobě obdržel také ocenění Player of the Year NAIA,“ prozradil Marek.

Klubovému vedení se tak podařilo dát kádru definitivní podobu. V předchozích týdnech udrželo všechny opory, které Beksu dotáhly ke třetímu místu v lize i triumfu v poháru. Naposledy přidal svůj podpis pod novou smlouvu také Joseph Wall, pro kterého bude příští sezona třetí v barvách Beksy.

„Prodloužit smlouvu s Jobim pro nás byla první volba na pozici 3/4. Jsme proto velmi rádi, že jsme se dohodli na pokračování spolupráce i do nadcházející sezony,“ dodal manažer Marek.

Šestadvacetiletý americký křídelník byl z pohledu průměrně strávených minut nejvytěžovanějším hráčem minulé sezony. Wallovou doménou byly hlavně trojky, kterých trefil dokonce více než pokusů z bližší vzdálenosti. Nezahálel ovšem ani při trestných hodech, v nichž měl dvoumetrový zrzoun úspěšnost 71,2 %.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž