Ron Artest kraloval poslednímu utkání sezony v NBA a kraloval i oslavám. Takhle variace na strýčka Skrblíka asi utkví fanouškům Los Angeles Lakers na dlouho v paměti.

Ron Artest kraloval poslednímu utkání sezony v NBA a kraloval i oslavám. Takhle variace na strýčka Skrblíka asi utkví fanouškům Los Angeles Lakers na dlouho v paměti. | foto: AP

Basketbalový rabiát Artest se nechal přejmenovat. Na Světový mír

  • 4
Ron Artest a světový mír? To spojení na první pohled nesedí. Ovšem u tohoto basketbalového bouřliváka a rváče je možné skoro vše. Jisté je, že v NBA už jméno Ron Artest nenajdeme. Vyhlášený obranář z Los Angeles Lakers si oficiálně změnil jméno. Od nynějška se nazývá Metta World Peace, tedy Světový mír.

Vítěz NBA z roku 2010 dosáhl změny jména v pátek u soudu v Los Angeles a jako World Peace už bude vystupovat od pondělí v další řadě zábavního pořadu Dancing With the Stars, v Česku známé jako StarDance.

"Změnou jména jsem chtěl inspirovat všechny mladé lidi na celém světě. Jsem rád, že je to nyní oficiální," uvedl World Peace v tiskovém prohlášení.

Potvrzení změny jména se zdrželo zhruba o měsíc, neboť musel nejprve zaplatit pokutu za jízdu v autě bez řidičského průkazu.

Jak potvrdil jeho mluvčí Courtney Barnes, bude mít World Peace nové doklady a jmenovku na dresu. Artest prý usiloval o změnu na Světový mír několik let, ale dlouho nemohl přijít na vhodné první jméno. Nakonec našel slovo Metta, což je buddhistický termín pro laskavost a přátelskost k druhým lidem.

World Peace má ovšem spíš pověst rebela než svatouška. Jeho jméno je spojeno s množstvím kontroverzí - ta nejznámější je z roku 2004, kdy byl za působení v Indianě za účast ve rvačce s fanoušky Detroitu suspendován na 73 zápasů. Měl také potíže se zákonem kvůli domácímu násilí a úřady mu odebraly psa, jehož nekrmil.

Kromě pokut za disciplinární prohřešky jednatřicetiletý rodák z newyorské čtvrti Queens sbíral i ocenění. V roce 2004 byl vyhlášen nejlépe bránícím hráčem NBA, zahrál si v Utkání hvězd a loni pomohl k triumfu Lakers životním výkonem v rozhodujícím sedmém utkání finále proti Bostonu.

World Peace napodobil legendu NBA Kareema Abdula-Jabbara, jenž se narodil jako Ferdinand Lewis Alcindor, ale po konverzi k islámu se na začátku své hvězdné kariéry nechal přejmenovat. Podobně se z neméně slavného boxera Cassiuse Claye stal Muhammad Ali.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž