Basketbaloví Kondoři se vzepřeli osudu

  • 2
Liberec - Ještě před měsícem byl liberecký basketbal na dně. Klub krachoval a hráči nedostávali výplaty. A dnes? Basketbalisté Liberce postoupili do čtvrtfinále nejvyšší soutěže a tam způsobili obrovské překvapení. V úterním prvním duelu s Děčínem vypráskali doma favorita o 18 bodů.

"Je to fantastický pocit. Doufám, že to bude pokračovat i v Děčíně," řekl liberecký pivot Aleš Kočvara. Kondoři navíc získali jistotu, že v Tipsport aréně se bude basketbal hrát i příští rok.

Pár hodin před zápasem s Děčínem vedení klubu oznámilo, že konečně sehnalo nového majitele a sponzora. Stala se jím stavební společnost Syner, která umožní týmu dohrát ročník a zajistí i další sezonu.

Jako by tato informace vlila basketbalistům do žil netušené síly. "Určitě to svůj vliv mělo, teď cítíme jistotu," připouští lídr týmu Jiří Černošek.

Že situace byla před pár týdny skutečně kritická, potvrzuje jednatel klubu Petr Grof. Do finančních potíží se Kondoři dostali poté, co jeden z předchozích partnerů klubu nebyl schopen plnit dohodnuté závazky.
"Hrozilo, že nedohrajeme ligu," přiznává Grof.

"Když jsem viděl, že dál to nejde, zahájil jsem jednání se sponzory, aby klub zůstal zachován. Společnost Syner nakonec dala na moje prosby a souhlasila, že vezme Kondory pod svoje křídla."

Syner má s podporou sportu zkušenosti. Už přes deset let se stará o chod hokejových Bílých Tygrů. "Naším cílem je dát klubu jistotu, zajistit, aby všichni dostávali výplaty, a sehnat stabilní partnery, kteří se budou podílet na financování basketbalu," řekl Petr Myška, jednatel Syneru.

Trenér Slowiak si po zprávě o sponzorovi oddychl. A ocenil své hráče za to, jak se v době krize zachovali. "Potvrdilo se, že tady nemáme žoldáky, ale hráče se srdcem," hrdě prohlásil Jan Slowiak. "Na naší hře se potíže vůbec neprojevily. Naopak jsme v tomto období dokázali otočit tři klíčové zápasy pro postup do play-off," dodal kouč.

"Když jsme pár měsíců nedostávali plat, byla to pořádná rána," ohlíží se pivot Robert Landa do minulosti. "Ale já jsem mladý kluk a nemám rodinu, takže se to dalo zvládnout. Myslím, že mi to i něco dalo pro život. Víte, já jsem nepřišel do Liberce kvůli jedné sezoně, už jsem tady doma."

Cílem Liberce je udržet kádr pro příští rok co nejvíc pohromadě. Všichni hráči mají smlouvy i na další sezonu. Výjimkou je Jiří Černošek, o něhož se navíc zajímají jiné kluby.

"Fakt nevím, jak se rozhodnu. Teď myslím jen na to, abychom přešli přes Děčín," řekl křídelník.

Čtvrtfinále Mattoni NBL pokračuje v pátek v Děčíně. Semifinále je pro Liberec tak blízko: stačí vyhrát jediné utkání...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž