Basketbalové drama diváky nadchlo

H r a d e c K r á l o v é - Kdo v sobotu vážil cestu do zcela zaplněného hlediště královéhradecké haly Sokola, rozhodně nelitoval. Úvodní čtvrtfinálový zápas série play off nejvyšší soutěže basketbalistek mezi hráčkami domácího Sokola Amaranth a Loko Texlen Trutnov nabídl výjimečný sportovní zážitek. Vyrovnaný duel se šťastným rozuzelním pro favorita z Trutnova skončil euforickou radostí hostujících basketbalistek a hořkými slzami zmaru hráček domácího týmu. "Prohrály jsme už téměř vyhraný zápas. Když jsme půldruhé minuty před koncem vedly o pět bodů, věřila jsem, že už vyhrajeme. Nestalo se a prohra je pro nás až příliš krutá," neskrývala své zklamání nejlepší střelkyně zápasu Petra Procházková z hradeckého Sokola.

Kapitánka domácího týmu nastoupila k náročnému utkání těsně po delší přestávce zaviněné virovým onemocněním: „Čtrnáctidenní tréninková absence byla znát. Zápas jsem dohrávala na hranici sil.“ Doznívající drama bylo znát i z hlasu trenérů obou týmů. „Jsem spokojen jen s výsledkem, s výkonem našich hráček ve druhé části zápasu být spokojen nemohu,“ připomněl trutnovský kouč Jan Jahelka střelecký výpadek svých hráček ve druhé čtvrtině, v níž ztratily dvanáctibodový náskok.

„Myslím si ale, že tak tvrdý zápas jsme v předcházející části ligy s týmy první čtyřky neabsolvovali. Tam se hrálo s ještě větším nasazením, avšak čistěji. Nechci se však na nic vymlouvat. Na to, že zápas bude spíš boj než překrásný basketbal, jsem hráčky upozorňoval už před utkáním. Nechci však snižovat výkon soupeře. Hradec hrál výborně, ale my jsme měli více štěstí ,“ dodal Jahelka.

Posmutnělý trenér Hradce Jiří Růžička litoval těsně prohry i vynuceného odchodu opory Procházkové těsně před koncem zápasu: „To bylo asi rozhodující. Navíc nešťastně faulovala Vápeníkovou, jež do té doby proměňovala trestné hody suverénně. Vyrovnané utkání, v němž vyhrál šťastnější tým, splnilo moje očekávání. Tvrdost jednotlivých soubojů mohli ovlivnit sudí. Rozhodovat zápasy ženské ligy stejně jako utkání v lize mužů není podle mého názoru správné.“

Druhý, případně i rozhodující, třetí čtvrtfinálový zápas série play off sehrají oba soupeři o tomto víkendu v Trutnově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž