Momentka z utkání Hradec Králové - Slavia Praha

Momentka z utkání Hradec Králové - Slavia Praha | foto: Martin Veselý, MAFRA

Hradec si do Prahy mečbol poveze, Trutnov ho bude doma odvracet

  • 0
Basketbalistkám Sokola Hradec Králové chybí k postupu do semifinále play-off jediná výhra nad pražskou Slavií, naopak Kara Trutnov v sérii s Valosunem Brno prohrává 1:2 a ve čtvrtek bude odvracet mečbol soupeřek.

Sice na to hradečtí trenéři mezi první a druhou čtvrtinou měli jen několik desítek vteřin, ale asi to z jejich strany musela být dost razantní domluva. Zatímco v první desetiminutovce včerejšího třetího čtvrtfinále s pražskou Slavií si Hradec nechal dát 27 bodů, ve druhé jen čtyři a v následující pět.

Právě tento rozdíl v kvalitě obranné hry Hradci výrazně pomohl k vítězství 70:61, jež mu v sérii zajistilo vedení 2:1 a mečbol. Mezi čtyři nejlepší družstva české nejvyšší soutěže se Hradec může dostat ve čtvrtek, kdy se hrají čtvrtá utkání čtvrtfinále a Hradec se k němu vypraví do Prahy. „Věříme, že si z Prahy postup skutečně přivezeme,“ netají se optimismem manažer a současně asistent trenéra hradeckého družstva Miroslav Volejník.

Jenže cestu za mečbolem si Hradec zbytečně zkomplikoval již v první čtvrtině, kterou prohrál 14:27. „Začátek zápasu byl tristní,“ přiznává na rovinu Volejník. Trenéři však po první desetiminutovce lvicím na lavičce pořádně vyčinili a najednou to šlo. Druhou čtvrtinu domácí basketbalistky vyhrály rozdílem dvou tříd (18:4) a po stejně vydařeném třetím dílu (12:5), mohly utkání dohrávat v klidu.

„Je pravda, že soupeř v úvodu trefil skoro všechno, proto jsme prohrávali takovým rozdílem. Po první čtvrtině jsme naštěstí začali mnohem lépe bránit jedna na jednu a také další pokyny hráčky splnily skvěle,“ chválí trenér.

Ten nemá příliš velké obavy ani z vyrovnané poslední desetiminutovky: „Zkomplikovali jsme si to sami, ale to už jsme hráli v trochu pozměněné sestavě a díky skóre to pro nás nepředstavovalo žádný větší problém.“ Postup si Hradec může přivézt už ve čtvrtek, utkání na palubovce Slavie začíná v 16.30.

Opačné starosti budou mít hráčky Kary Trutnov. Ty sice ke třetímu zápasu série s Valosunem nastoupily stejně jako Hradec za nerozhodného stavu 1:1, ale v Brně svým soupeřkám 76:82 podlehly a zítra se doma budou pokoušet vynutit si pátý zápas. Případná porážka by pro ně znamenala konec.

Kara si vše zkomplikovala již v prvních minutách. Úvodní čtvrtinu prohrála o deset bodů (16:26) a když těsně podlehla i v následujících dvou, zdálo se být rozhodnuto. K mohutnému náporu se nadechla až v závěru, poslední čtvrtinu vyhrála 26:18, ale na zvrat nenašla síly.

Odvracet trpký konec bude podkrkonošský tým rovněž ve čtvrtek, ale tentokrát bude moci spoléhat na pomoc svého publika. Čtvrtý zápas série začíná v Trutnově v 18 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž