Dwyane Wade (vlevo) z Miami zakončuje přes Dirka Nowitzkého z Dallasu.

Dwyane Wade (vlevo) z Miami zakončuje přes Dirka Nowitzkého z Dallasu. | foto: AP

Basketbalisté snížili ztráty a NBA může začít. Nejprve sérií přestupů

  • 92
Výluka v basketbalové NBA trvala přesně 150 dnů - dohody bylo dosaženo v sobotu ve tři hodiny ráno amerického času. Je spor definitivně zažehnán? A na čem se vlastně obě strany dohodly?

Smlouvy bylo konečně dosaženo a samozřejmě se vyrojilo mnoho otázek. Server CBS se pokusil přinést aspoň některé odpovědi na ty nejčastěji kladené.

Je dohoda skutečně definitivní?

Teoreticky se samozřejmě zhroutit může. Komisař NBA David Stern použil výraz "předběžná dohoda" a anglické slovo "tentative" neznamená jen předběžný nebo provizorní, ale také nejistý, váhavý či nesmělý.

Nicméně se v podstatě všichni shodují, že v reálu je dohoda uzavřena. Na obou stranách se o ní bude hlasovat a jistě se najde někdo, kdo bude proti. Ovšem pravděpodobnost, že by buď 15 majitelů, nebo na druhé straně zhruba 220 hráčů hlasovalo proti, je mizivá.

Kdy začne sezona?

Podle komisaře Davida Sterna 25. prosince třemi atraktivními zápasy ("triple-header"). Zřejmě budou stejné, jak byly naplánovány na tento atraktivní termín v původním rozpisu. To je samozřejmě pikantní - Dallas totiž bude hostit Miami a v poločase přebírat prsteny šampionů.

Kolik každý tým odehraje zápasů?

Šestašedesát.

Kdy začne období podepisování nových smluv?

Devátého prosince, ve stejný den se otevřou i tréninkové kempy.

Jak to bude s přípravnými zápasy?

Každý tým bude mít pravděpodobně dva až tři přípravné zápasy, ale ani to není priorita. Protože tréninkové kempy potrvají jen 16 dnů, není na přípravné zápasy prostě dost času.

Bude ovlivněno play-off?

Liga velmi pravděpodobně prodlouží základní části sezony o týden nebo dva, aby napěchování 66 zápasů do čtyř měsíců nebylo tak bolestné.

Jak nová dohoda vypadá?

Některé detaily stále ještě nejsou přesně známy, ale většina už samozřejmě prosákla. To nejpodstatnější je, že majitelé hráčům ustoupili v několika důležitých bodech.

Hráči by nakonec měli dostávat po dobu trvání kolektivní smlouvy (10 let, po šesti letech mají obě strany opci) částku v rozmezí 49 až 51 procent celkových příjmů ligy. Přesné procento je závislé na tom, jak příjmy konkrétně porostou. Letos hráči dostanou 51,2 procenta.

Majitelé ustoupili hráčům v tzv. "mid-level exception" (střední výjimce), která umožňuje týmům, aby každý rok mohli podepsat smlouvu s jedním hráčem za průměrný plat NBA, a to i v případě, že je nad platovým stropem. Zvýhodněny jsou týmy, které nejsou nad platovým stropem, ale pohyb hráčů nakonec nebude tak omezen, jak si původně majitelé (pochopitelně hlavně ti z menších a chudších trhů) přáli.

Majitelé si také přáli vzít hráčům možnost, aby (tak jako Carmelo Anthony během přestupu z Denveru do New Yorku) donutili svůj tým k prodloužení smlouvy, aby to při následném odchodu pro ně bylo výhodnější a dostali víc peněz. Kompromisem je to, že tento druh přestupu ("extend-and-trade") nakonec hráči uzavřít mohou, ale smlouva je v takovém případě maximálně na tři roky. 

Bude se hrát letos All-Star Game?

Na rozdíl od roku 1999 (kdy na ni skutečně už nebylo dost času) se tentokrát hrát bude, a to přesně tak, jak bylo původně naplánováno: 26. února v Orlandu.

O kolik peněz vlastně hráči přišli?

Není to nakonec tak zlé, je to ale přesto zhruba pětina ročního platu. To pochopitelně byl jeden z hlavních důvodů, proč nakonec k dohodě tak rychle došlo.

O kolik peněz přišla liga?

Odhaduje se, že ztráta přípravných zápasů přišla ligu na 200 až 300 milionů dolarů. Každý tým navíc ztratí osm domácích zápasů. Odhaduje se, že příjem na vstupném je zhruba jeden milion, k tomu je třeba přidat koncese, prodej reklamních předmětů atd. Odhad je tedy ztráta někde v rozmezí 600 až 800 milionů dolarů.

Jak to bude s hráči v evropských ligách?

Naprostá většina má ve smlouvě klauzuli o okamžitém návratu do NBA, pokud se začne hrát. To se týká Derona Williamse, Tye Lawsona a dalších. Trochu větší problém je s hráči, kteří se upsali v Číně na celý rok - J.R. Smith, Wilson Chandler nebo Kenyon Martin. Přesto se spekuluje, že by se i oni mohli nakonec vrátit, i když to není jisté. Čínská liga ovšem končí v březnu, takže by i tak mohli teoreticky stihnout závěr základní části sezony a play-off.

Co teď zbývá udělat?

Stále je třeba dořešit několik záležitostí ze "seznamu B", což je třeba věk způsobilosti pro draft, testování na nepovolené látky, odesílání hráčů do NBDL atd. To ovšem nejsou věci, na kterých by ještě mohla dohoda zkrachovat.

Kdo vlastně vyhrál?

To se dá v tuto chvíli těžko říct, ale na první pohled se zdá, že větší úsměv na tváři mají šéf unie Billy Hunter a hráči. Ještě před pár dny byli zahnáni do rohu s ultimátem a nyní mají v kapse několik systémových ústupků, navíc realistickou šanci na 51 procent podílu na celkových příjmech ligy, ačkoli byli už víceméně smířeni s padesáti.

Je to ovšem relativní, protože majitelé vyhráli už dávno, bylo jen otázkou "o kolik". Nabízí se přirovnání, že majitelé vedli o 40 bodů, ale hráči v závěru předvedli nápor, díky kterému si zachovali tvář a prohráli jen o 15 nebo o 20.

Fungovala hrozba soudu?

Rozhodně to tak vypadá. Hráči sice neměli realistickou šanci u soudu opravdu vyhrát, ale to, že se prostě odmítli nechat od Sterna zadupat do země, majitele přesvědčilo k mírné změně politiky. Ani pro ně by vleklý spor nebyl rozhodně přínosem, kalendář už tlačil na všechny, a tak se nakonec majitelé přece jen rozhodli trochu ustoupit.

Má výluka dlouhodobé následky?

Možná trochu, ale zřejmě ne až tak vážné. Podpora naštvaných fanoušků se postupně vrátí a ti skalní už teď skáčou nadšením. Zlá krev mezi majiteli a hráči také postupně zmizí. Vyjednávání bylo hodně tvrdé, konec konců šlo o velké peníze, ale nakonec došlo k obchodní dohodě. Obě strany to tak chápou a prostě se půjde dál.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž