OSLAVA NA ČLUNU. Basketbalisté San Antonia při své triumfální jízdě.

OSLAVA NA ČLUNU. Basketbalisté San Antonia při své triumfální jízdě. | foto: Reuters

Velkolepá plavba na řece. Basketbalisté San Antonia slavili titul v NBA

  • 2
Skvělou sezonu zakončenou triumfem v NBA basketbalisté San Antonia oslavili stylovou plavbou na člunech. Čerství šampioni se svezli na řece v centru města a kynuli nadšeným fanouškům, kteří jim aplaudovali z břehů a balkonů, skandovali a troubili.

Středeční triumfální plavbu doprovázelo přes 100 tisíc lidí. Spurs se plavili říčním kanálem, který lemují obchody a restaurace, na otevřených člunech. Ty vezly hráče, jejich rodiny, trenéry i další členy týmu a představitele klubu, ale rovněž cennou trofej určenou vítězům ligy. Ulice zaplavily stříbrná a černá barva, typické pro klub, který do NBA vstoupil v roce 1976 a na první titul si musel počkat do roku 1999.

"Město je pyšné na naše Spurs," prohlásil starosta San Antonia Julián Castro. "Pátý titul ještě upevňuje odkaz na Spurs jakožto jeden z největších sportovních klubů historie," dodal Castro. "Je to něco fantastického," radoval se jeden z fanoušků Jason Menendez.

Pod všemi tituly je podepsán jediný trenér - uznávaný a oblíbený Gregg Popovich, jenž si společně s pivotem Timem Duncanem mohl už popáté vychutnat i následné oslavy. "Je horko a potím se, ale pro celé město jde o velkou událost a zábavu. Je to vyvrcholení něčeho, oč jsme my usilovali a v co celé město věřilo," prohlásil pětašedesátiletý Popovich.

Mnohé společnosti zavřely dříve, aby umožnily zaměstnancům vychutnat si oslavy na řece. "Chci tohle všechno prožít zase znovu příští rok," vyslovil přání všech vyhlášený trojkař Danny Green.

Spurs se navíc podařilo opanovat letošní finále zcela ojedinělým způsobem. Nejenže svého loňského finálového přemožitele Miami Heat porazili přesvědčivě 4:1 na zápasy, ale rozdrtili ho v součtu výsledků o propastných 70 bodů, což znamenalo nejvyšší rozdíl v historii.

"My jsme to všechno 'Popovi' dlužili. Donutil nás hrát v pravý čas ten nejlepší basketbal," ocenil argentinský veterán Manu Ginobili, jenž společně s Duncanem a Francouzem Tonym Parkerem dlouhodobě tvoří trio lídrů týmu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž