Momentka z utkání mezi Pardubicemi (v bílém) a Ostravou.

Momentka z utkání mezi Pardubicemi (v bílém) a Ostravou. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Fandové chtěli stovku, pro ostravské basketbalisty je důležitá výhra

  • 0
Stovku! Stovku! Přáli si ostravští fanoušci. Jenže střely Stehlíka a Jurečky v posledních pěti vteřinách skončily jen na obroučce. Basketbalisté NH Ostrava v 9. kole Mattoni NBL porazili Pardubice 98:84.

Ostravské nemrzí, že se nedočkali první stovky v sezoně. "Tím bychom jen podtrhli naše vítězství, ale je jedno, jestli dáme devadesát nebo sto bodů, hlavně že jsme vyhráli," řekl ostravský křídelník Luděk Jurečka. Podotkl, že do posledního útoku ani nešli s cílem dát stovku. "Ty střely vyplynuly ze hry, vždyť poslední dvě minuty se hrály patnáct minut, protože hosté hodně faulovali," dodal Jurečka.

"Naše obrana - nechci být sprostý... Dostat devadesát osm bodů je moc," prohlásil pardubický rozehrávač Michal Čarnecký. Stovku by bral jako potupu. "To je pro každého," uvedl. "My se navíc chceme vyznačovat tvrdou, agresivní obranou po celý zápas, po celém hřišti, takže dostat tolik bodů je nepřípustné."

Jurečka výhru přičítá týmové obraně. "Utekli jsme soupeřům dvakrát skoro o dvacet bodů, ale oni nejsou tak špatný mančaft, aby s námi o tolik prohráli," upozornil Zbyněk Jurečka. "Naštěstí se nám vždycky dobrou obranou podařilo jejich nástupy zastavit."

Ostravští neustále drželi nejméně devítibodový náskok. "Zpočátku jsme měli problémy s Nelsonem, ale po pěti minutách ho zastavil Pelikán," uvedl ostravský trenér Dušan Medvecký. "Dostat 39 bodů za první půli je dobré. Ve třetí čtvrtině jsme vlastními chybami šli z plus dvaceti na plus deset bodů. Je to ale pro nás důležité vítězství."  Pardubický trenér Dušan Bohunický potvrdil, že domácí jeho tým přehrávali na pozici pivotů. "Tam jsme měli opravdu velký problém."

Zbránek: Pardubice hrály moc přes pivoty

Ostravský křídelník Filip Zbránek přiznal, že se duelu s Pardubicemi obával. "Ale dobře jsme se na ně připravili," podotkl. "Věděli jsem, co hrají, známe jejich stěžejní hráče, jimiž jsou hlavně Nelson a Muirhead."

A ty jste ubránili?
Ano, především Nelsona, ale i Muirheada, i když ten nám nějaké body dal.

Překvapilo vás, že utkání mělo jednoznačný průběh? Stále jste vedli nejméně o devět bodů.
To ano, čekal jsem, že budou hrát kolektivněji. Snažili se hrát hodně přes pivoty, ale ti naši je dobře bránili.

Rozhodla obrana?
Určitě.

Přesto jste dostali 84 bodů?
Podle toho to nevypadá, ale v první půli obrana rozhodovala, ve druhé jsme měli nějaké hloupé ztráty.

V závěru Pardubice dotahovaly. Nebál jste se, že to bude drama?
To ano, hráli takticky, hráli na fauly, snažili se faulovat naše borce, kteří nedávají šestky, ale vyšlo nám to dobře.

Bylo těžké hlídat si náskok?
Hlavně ve třetí čtvrtině, tam jsme hodně polevili, a to se odrazilo i ve čtvrté čtvrtině, kdy nás dotahovali a my hráli až moc laxně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž