Nymburk se znovu pokouší uspět v evropských pohárech.

Nymburk se znovu pokouší uspět v evropských pohárech. | foto: MF DNES

Basketbalisté Nymburku jdou do boje proti „motorkám“ z Lotyšska

  • 0
Pokud chtějí basketbalisté Nymburka pomýšlet na postup ze základní skupiny Eurocupu, potřebují nutně stoprocentně využívat domácího prostředí. "Skupina je tak vyrovnaná, že může rozhodovat i skóre. Vyhrávat doma je podmínkou," řekl před úterním utkáním proti lotyšskému Ventspilsu nymburský pivot Petr Benda.

Zápas v pardubické ČEZ Areně začíná v 18 hodin, přímý přenos vysílá ČT2. Vstupenky budou v den střetnutí v prodeji před halou.

Nymburk byl před týdnem blízko k nečekanému úspěchu, v italské Bielle prohrál jen 87:88. Ventspils má na kontě mnohem horší výsledek, protože doma podlehl německému Bambergu 62:85. "Podcenit ale nikoho nesmíme, Lotyši budou pěkný motorky," varuje další z nymburských pivotů Radek Nečas.

Naráží při tom na nízký věk hráčů soupeře (21 let). Výjimkou jsou jen dva Američané Pettway a Scott. Nymburk si o víkendu v domácí lize snadno poradil s Kolínem, ale podle tohoto střetnutí se jeho forma špatně odhaduje.

"Bylo by lepší, kdybychom hráli více těžších utkání. S kvalitou soupeře a zápasů by rostla i kvalita naší hry," řekl po středočeském derby Radek Nečas.

Nymburk by stejně jako v předchozích sezonách rád do pardubické haly přilákal davy fanoušků. "Chtěl bych vzkázat všem našim příznivcům a všem fanouškům dobrého basketu, aby nás přišli podpořit. Čím více fanoušků, tím lépe se nám hraje," řekl nymburský kouč Muli Katzurin.

Nymburk začíná pohárovou misi v Pardubicích, domácí rival to vítá

Do jejich šatny se dnes nastěhuje soupeř, jehož už léta marně touží zdolat. Diváci, kteří jim ještě v sobotu provolávali slávu po vítězství nad Ostravou, po nich tentokrát ani nevzdechnou. Uražená ješitnost přesto pardubickým basketbalistům nehrozí. Zápas Nymburka proti lotyšskému Ventspilsu berou coby ideální studijní materiál... Určitě se také nechají strhnout atmosférou a alespoň nyní budou přát nejlepšímu českému klubu.


"Já osobně si velmi vážím toho, že Nymburk hraje zrovna u nás," říká pardubický trenér Jan Slowiak, který nikoho ze svých svěřenců na úvodní utkání Eurocupu v ČEZ Areně povinně nenažene. Ani nemusí: "Všichni tam rádi půjdeme. Nymburk tentokrát neberu jako soupeře."


10 460 diváků. Taková návštěva vloni v lednu do Pardubic dorazila, aby sledovala smolnou remízu Středočechů s polským Turówem Zhořelec. V úterý sice vyprodáno nebude, ale Benda, Sokolovský, Lewis a spol. si opět začnou budovat pozici a ve vyřazovací fázi evropského poháru se ČEZ Arena třeba opět naplní až po strop.


Slowiak kategoricky odmítá tvrzení, že Nymburk jeho týmu odčerpává fanoušky. "Je to podle mě úplně naopak. Když někdo do Pardubic přijde na Nymburk, zjistí, jak krásnou kulisu ten zápas má a pak, když se bude dařit, bude fandit i nám," pokračuje kouč, jenž si však duel neužije.


Ale ani neprotrpí: "Nejsem schopný si užít ani zápas minižáků," směje se Slowiak. "Prostě se nikdy neubráním odbornému pohledu. Studuju herní systémy, dělám si poznámky, jak který basketbalista hraje, snažím se prokouknout různé slabiny."


Tomu, kdo říká, že Nymburk v podstatě žádné slabiny nemá, by Slowiak vyjmenovat slušnou řádku minusů. "I sebesilnější tým má slabiny. Jenže záleží na potenciálu soupeře, jak jich dokáže využít. Ale pozor: Nymburk má nesmírně kvalitní tým, což ukazuje i výsledek jeho prvního představení v Eurocupu. Sice prohrál v Itálii, ale Biella je třetím mužstvem Serie A."


Také pardubický trenér sní o tom, že jednou svůj tým povede pohárovou Evropou. "V první řadě to vše záleží na financích. Ale já se nikdy netajil tím, že mám ambice opustit břehy české ligy. Byla by paráda s Pardubicemi před nejlepším basketbalovým publikem v zemi hrát takovou soutěž," zasní se Slowiak.


Uvědomuje si však, že cesta do Evropy je pořádně dlouhá a klikatá: "V první řadě bychom museli hrát na české špičce. Ale také právě proto budeme chodit na pardubické zápasy Nymburka, abychom viděli, jak v budoucnosti budeme hrát," usmívá se trenér pátého celku Mattoni NBL.


"Uvítal bych jakýkoli projekt, který by směroval k tomu, aby nás popostrčil dál. Jenže je to o tom, že výdaje jsou obrovské a zisky naopak minimální," uzavírá.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž