Basketbalisté Nymburka si vyzkoušeli cestu vlakem z Madridu do Valencie.

Basketbalisté Nymburka si vyzkoušeli cestu vlakem z Madridu do Valencie. | foto: Petr Procházka, MF DNES

Basketbalisté Nymburka se na Eurocup do Valencie řítili rychlovlakem

  • 3
Valencia (Od zpravodaje MF DNES) - Mezi palmami se prohánějí pískající ptáci, hráči si v restauraci objednávají rizoto s mořskými plody, před chvílí je minul běžec v červených kraťasech. Vítejte ve Španělsku, ale nikoliv někde u moře, tohle je hala madridského nádraží, kde basketbalisté Nymburka čekají na spoj do Valencie.

Před chvílí přiletěli z Prahy k utkání osmifinálové skupiny Eurocupu, dnes ve Valencii vyzvou domácí tým. "Vlakem jsme na zápas ještě nikdy nejeli," říká vedoucí družstva Vratislav Šístek, v klubu největší pamětník. "Několikrát jsme zvažovali cestu pendolinem do Ostravy, ale pokaždé z toho sešlo, protože chyběl vhodný zpáteční spoj."

Proč tedy nyní ta premiéra? Navíc po španělských kolejích? "Byla to nutnost, optimálnější verze cestování nebyla, z Madridu do Valencie chyběl vyhovující letecký spoj," vysvětluje Ondřej Šimeček, manažer pro mezinárodní soutěže. "Ještě jsme zvažovali, že vyrazíme na zápas už v neděli, ale nakonec jsme se rozhodli takhle."

A nebyla to věru marná volba. Rychlovlak se řítí krajinou chvílemi třistakilometrovou rychlostí, klouže po kolejích s minimálním drncáním, auta na souběžné dálnici se plouží jako trabant v souboji s formulí 1. Pohledná průvodčí v moderní uniformě rozdává sluchátka potřebná ke sledování filmu, v každém vagonu jsou čtyři televize. Hráči však volí jinou zábavu. Mike Lenzly luští na počítači sudoku, další Američané si předávají tablet s rozehranou hrou, Češi si povídají, pospávají.

"Hodně pohodlná cesta, určitě lepší než autobusem," chválí přesun pivot Radek Nečas. "Je to hodně zvláštní pocit, když se vlak valí třistakilometrovou rychlostí. Po silnici by nám to trvalo minimálně dvakrát tak dlouho."

Vlak urazil více než 300 kilometrů za hodinku a půl, ve Valencii vítá hráče příjemných patnáct stupňů, od moře fouká. "Já někdy jezdím vlakem i po Česku. Když nechám doma na Moravě auto, vyrážím pak z Nymburka za rodinou s přestupem v Kolíně. V Brně jsem za dvě a půl hodiny, což je pěkné, ale úroveň cestování se s tímhle španělským zážitkem nedá moc srovnat," pousmál se Nečas.

Španělé příjemně zaskočili Čechy špičkovou hromadnou dopravou. Zaskočí dnes Nymburk Španěly na palubovce?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž