Lukáš Kotas z Pardubic se řítí k děčínskému koši kolem Levella Sanderse.

Lukáš Kotas z Pardubic se řítí k děčínskému koši kolem Levella Sanderse. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisté Děčína přiblížili finálový sen, poskočili na druhé místo

  • 0
Malý krok pro NBL, velký skok pro Děčín. První triumf na palubovce soupeře ze špičky - výhra 58:54 v Pardubicích - katapultoval basketbalovou partu trenéra Budínského na druhé místo za Nymburk a zvýšil jeho šanci, že se v případném semifinále play-off vyhne právě mistrovi. Finálový sen je zase o fous blíž.

Děčín má po sobotě v rukou trumfy v honičce za 2. a 3. místem skupiny A1.

"I když před pár měsíci nevypadalo, že bychom do toho měli promluvit, dramatizujeme teď boj o lepší pozice pro play-off, které chtějí získat i Prostějov a Pardubice," uvědomuje si Pavel Budínský, trenér Děčína.

"Každý zápas už ale bude těžší a těžší, o tom následujícím, sobotním doma s Nymburkem, se ani bavit nemusíme."

Forma Děčína graduje. "Jsme s ní nahoře," přikývl Budínský. "Za posledních pár týdnů jsme získali cenné skalpy, pomohlo nám i stříbro z poháru. Proto jsme chtěli poprvé v sezoně vyhrát na venkovní půdě u předního soupeře."

Což se povedlo v zápase, který zcela kontrastoval s tím minulým vzájemným. Naposledy se v Děčíně strhla přestřelka 92:82, teď se skóre udrželo hodně nízko. "Bylo to možná jedno z nejnervóznějších utkání s Pardubicemi. Oba celky totiž věděly, že se hrálo o psychologickou výhodu."

Děčín v kostrbatém zápase rozhodl na přelomu poločasů. Z -9 se dostal do +8. "O pauze jsme si řekli, že na to, jak špatně hrajeme, máme šanci vyhrát. A start 2. půle nám vyšel. Opřeli jsme se o obranu; ta je naším majákem, který nás podrží při špatném útoku."

Válečníci ve třetí periodě povolili Pardubicím jen sedm bodů, vyhráli ji 14:7. Revoltu domácích v koncovce zarazil děčínský mág Sanders. Když se dotáhli na 52:54, trojkou 13 vteřin před koncem je uzemnil.

"Pardubicím zlomil vaz," chválil trenér Budínský hvězdu, která se ještě nevypořádala s ošklivým koňarem. "Hrál s velkým omezením, jeho sval není zdaleka v pořádku. Dostal do něj totiž ránu i na tréninku. Ale klíčovou pasáž Levell zvládl, jak ho každý zná."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž