Fanoušci slaví postup pardubických basketbalistů do ligového semifinále.

Fanoušci slaví postup pardubických basketbalistů do ligového semifinále. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Diváci ocenili triumf pardubických basketbalistů ovacemi vestoje

  • 1
Byla to možná až příliš jednostranná záležitost. Přestože pardubičtí basketbalisté ve třetím čtvrtfinálovém zápase play-off prohrávali hned na začátku 1:5, ještě v prvním poločase soupeři výrazným způsobem utekli a dali soupeři zřetelně najevo, že ve vyřazovací části končí. Sami si jednoznačným výsledkem 90:72 řekli o účast v semifinále, v němž nechyběli ani před rokem.

Jejich soupeře možná určí už sobotní další čtvrtfinálové duely; pokud by dál pokračovali všichni favorité, narazí na prostějovské Orly. "Pardubice šly za postupem, chtěly ho urvat. O vítězi nebylo vůbec pochyb," uznal sportovně trenér poraženého Ústí Martin Stavěl.

Zatímco hosté často mrhali střelami z dálky, nedoskakovali odražené míče a jejich obrana byla průchozí jako pasáž na třídě Míru, Bekse vycházely nájezdy do koše, bavila vtipnými kombinacemi (na jejichž konci se většinou houpal na obroučce pivot Nelson) a diváci jejím hráčům co chvíli tleskali. A to platilo i po zápase, kdy je ocenili ovacemi vestoje.

"Bylo to fajn, právě pro tohle basket hrajeme," líčil šťastný domácí křídelník Corey Muirhead. A dodal: "Postoupit doma bylo skvělé jak pro nás, tak i pro fanoušky. Hnali nás celý zápas, atmosféra byla perfektní. Tohle byla naše šance vrátit jim jejich celoroční podporu."

Bodová převaha dovolila trenéru Pardubic Dušanu Bohunickému posílat do hry poměrně brzy i náhradníky - Faifra, Půlpána či Příhonského. V závěru se na palubovku dostali i Šoula a Šoukal. Konto Ústí však nejvíc zatížily opory Nelson, Sanders a Muirhead (26, 22 a 17 bodů). Ústecký pointman Mitchell sám nastřílel třicet bodů, ale většinu již za rozhodnutého stavu. To na sebevědomě hrající Pardubice nemohlo stačit.

"Museli jsme potvrdit roli favorita v domácím zápase. Hrozně si cením koncentrace, se kterou jsme do něj vstoupili. Všichni si uvědomovali jeho důležitost a skoro po celých čtyřicet minut jsme vydrželi soustředění," chválil svoje svěřence kouč Bohunický.

"Pro náš tým je to velké vítězství - je těžké porazit soupeře třikrát v řadě. Ale svou roli sehrála i psychika, Ústí bylo po dvou porážkách dole a my na ně vlítli," řekl Muirhead.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž