Lukáš Palyza z Olomoucka zakončuje na děčínský koš. | foto: Radek Váňa / BK Olomoucko

Basketbalový lazaret na Hané. Sezona skončila i pro Kouřila

  • 0
Třetím hráčem basketbalistů BK Olomoucko, který se nedočká konce sezony na palubovce je Radovan Kouřil. Ústřední rozehrávač se zranil před reprezentační přestávkou v utkání s Děčínem, ale věřil, že se rychle vrátí do sestavy. Podrobné vyšetření ale odhalilo natržené vazy v kotníku a Hanákům tak vypadla další opora.

„Čekali jsme, až se zmenší otok, a věřili, že další vyšetření bude příznivé. Bohužel to dopadlo opačně. Pro Radovana sezona skončila,“ potvrdil nepříjemnou zprávu trenér BK Olomoucko Predrag Benáček.

Vedení klubu na další nepříjemnost rychle reagovalo a z Jindřichova Hradce přivedlo nejlepšího střelce první ligy, kterým je Kijuan Jakeem Arrington. První utkání za Olomoucko odehrál v Pardubicích a zaznamenal dvanáct bodů. „Nebyla jiná možnost. Potřebujeme každou ruku i nohu. Na nějaké velké seznamování nebyl čas,“ poznamenal Benáček.

Arrington v první lize zaznamenával průměrně 26,7 bodu na zápas, současně byl druhým nejužitečnějším hráčem soutěže. Teď se bude minimálně do konce sezony snažit prosadit v Kooperativa NBL.

Předchozí vzájemné zápasy s Pardubicemi Hanáci vyhráli, tentokrát prohráli 90:96, když klíčovou ztrátu nabrali ve druhé čtvrtině. „Druhý poločas jsme ovládli, ale bohužel to bylo málo. Pardubice zvítězily zaslouženě, hrály dobře hlavně v útoku, nedokázali jsme je ubránit. Dostali jsme téměř sto bodů, to je moc,“ posteskl si kouč Olomoucka.

„Máme tři nové hráče, neměli jsme čas na to, lépe se sehrát. V naší obraně byla spousta chyb. Důležité byly i útočné doskoky domácích v poslední čtvrtině. Pardubice měly druhé a třetí šance a z nich dávaly koše,“ dodal.

Reprezentanti míří do olomoucké Čajkarény

V rámci 5. a 6. kola nadstavbové části Kooperativa NBL zavítá špičkový basketbal do Olomouce. V Čajkaréně nastoupí hráči BK Olomoucko už dnes proti Opavě a 7. března dorazí mistr z Nymburka. 

V obou případech budou zápasy začínat v 18 hodin. Opava v minulé sezoně hrála evropskou Ligu mistrů, ve svém středu má celou řadu skvělých střelců z dálky. Reprezentační rozehrávač Jakub Šiřina má navíc skvělou formu a pravidelně baví basketbalové diváky svým uměním. 

„Zápasy s Opavou mají vždy nádech derby. Je to souboj dvou nejlepších moravských týmů. Utkání mají velký náboj, bude to velká bitva. Půjde o skvělé basketbalové představení,“ míní sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek. 

Nymburk je základnou národního týmu. V Číně se do šampionátu zapojilo hned pět jeho hráčů – Pavel Pumprla, Jaromír Bohačík, Vojtěch Hruban, Martin Kříž a Martin Peterka. Navíc tým z Polabí zdobí také velice kvalitní zahraniční posily. Tomu odpovídá výsledek českého mistra v probíhajícím ročníku Ligy mistrů. Nymburk postoupil do play off, když vyhrál osmičlennou skupinu s bilancí dvanácti výher a dvou porážek.

„Lepší zápas do Olomouce přivést nemůžeme. Nymburk je v současné době klubem evropského formátu. Čajkarénu čeká basketbalový svátek,“ říká předseda BK Olomoucko Dušan Tomajko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž