Peter Bálint

Peter Bálint | foto: MF DNES

Bálint odchází k mládeži a o konci v Prostějově říká: Tušil jsem to

  • 20
Nijak překvapený nebyl trenér prostějovských basketbalistů ve chvíli, kdy se dozvěděl, že jeho mise u stříbrného ligového týmu končí. Peter Bálint spíše očekával, že vedení klubu končící smlouvu neprodlouží a nevyužije dohodnutou opci.

"Od ukončení sezony uběhl nějaký čas a nikdo se mnou nemluvil, co bude dál. Z tohoto se dalo snadno odhadnout, že si klub vybere někoho jiného," nemýlil se Bálint.

Slovenský kouč dovedl Orly dvakrát po sobě k ligovému stříbru, přesto v práci u ligového mužstva nebude pokračovat. Generální manažer Prostějova Petr Fridrich to zdůvodnil takto: "Rozhodli jsme se jít jinou cestou, s novou filozofií, která bude plně respektovat současné ekonomické podmínky v českém sportu a bude vycházet ze zásad efektivnějšího hospodaření klubu. Všechny kluby musí šetřit a přesto chtějí být úspěšné a to jsme zohlednili při výběru trenéra."

Bálint přiznává, že jej konec spolupráce mrzí, bere to ale jako realitu. "Je škoda, že lidé, kteří odvedli z mého pohledu dobrou práci, odcházejí. A ti, kteří mohli pracovat lépe, zůstávají," poznamenal již bývalý trenér Prostějova. O konkrétních jménech ale odmítl mluvit.

Na Hané by chtěl Bálint zůstat a prozradil, že se mu naskytla zajímavá práce, byť to není nabídka z nejvyšších basketbalových pater. "Z předsedou občanského sdružení BK Prostějov Ivanem Pospíšilem jsme domluveni, že budu pracovat u mládeže, což je také zajímavá práce. Navíc jsem ji dělal předtím, než přišlo angažmá u prvního týmu," řekl Bálint.

Současně ale přiznal, že by jej časem opět lákala práce u mužů. "Liga je liga. Úplně jiný level. Žádnou nabídku ale nemám. Informace o mém konci je hodně čerstvá." Se Zbyňkem Cholevou se Bálint zná dlouhou dobu. Oba dokonce společně vedli výběr Východu na letošním Utkání hvězd v Pardubicích.

Mezi trenéry panují dobré vztahy a na tom nic nezmění ani jmenování bývalého novojičínského kormidelníka prostějovským hlavním koučem. "Tak to zkrátka ve sportu chodí. Takovou nabídku by zřejmě vzal každý trenér. Náš vztah to neovlivní," tvrdí Bálint, jehož si fanoušci prostějovského basketbalu velmi oblíbili. A rozhodnutí vedení nesou nelibě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž