Dell Demps

Dell Demps | foto: AP

V Davisově tirádě padla první hlava: manažer přišel o důvěru i o práci

  • 4
Z odcházení Anthonyho Davise z New Orleans se patrně stal největší „nepřestup“ v dějinách basketbalové NBA. Žádná ze stran nezvládla situaci ideálně, na své chyby budou všichni doplácet. V pátek padla první hlava: Dell Demps už není generálním manažerem Pelicans.

Když 28. ledna požádal Anthony Davis o výměnu z New Orleans do klubu, který bude mít naději vyhrávat tituly, otřásl tím celou NBA. 

Týmy se předháněly v nabídkách na mladou, teprve pětadvacetiletou, superhvězdu. Ze signálů však bylo zjevné, že Davis by nejradši odešel do LA Lakers. 

Jenže udělat radost slavnému klubu, jeho prezidentu Magicu Johnsonovi a jeho hvězdě LeBronu Jamesovi se zase dost okatě nechtělo vedení Pelicans zosobněnému manažerem Dempsem. 

V prvních dnech Davisova odcházení navíc Dempse v takovém postoji utvrdil Gregg Popovich, dlouholetý trenér a v minulosti i manažer San Antonio Spurs. Méně oblíbené celky jdou Lakers nerady na ruku, ale Dempse stálo uposlechnutí Popovichovy rady místo, možná i kariéru.

Lakers nakonec nabídli trio svých největších talentů Kyla Kuzmu, Lonza Balla a Brandona Ingrama, veterány Rajona Ronda, Lance Stephensona a Michaela Beasleyho, dvě volby v prvních kolech draftů a ještě by Pelicans zbavili nevýhodné smlouvy se Solomonem Hillem. To se už nemusí opakovat.

Demps však řekl ne a fanfarónsky žádal osm prvních kol v draftech. 

Když 7. února skončilo přestupové období v NBA, Davis zůstal hráčem New Orleans. A jakmile se Magica Johnsona novináři ptali, zda si myslí, že Pelicans někdy brali jednání o výměně vážně, odpověděl jim: „Ne.“

Davis se mezitím vrátil do sestavy New Orleans po zranění ukazováčku. V premiéře ho vlastní fanoušci vybučeli, ale on dal 32 bodů. V dalších zápasech to bylo slabší. Jeho tříbodový večer proti Orlandu byl patrně nejhorším v kariéře.

A pak přišel osudné hodiny. 

Ve čtvrtek večer odehrál Davis jen první poločas proti Oklahoma City,  jeho závěru odstoupil s poraněným ramenem - má ho naštěstí jenom zhmožděné. 

Po pokusu o blok odstoupil Anthony Davis ze hry:

15.února 2019 v 03:24, příspěvek archivován: 16.února 2019 v 13:15

VIDEO: This appears to be the play Anthony Davis got hurt on - he's not expected to return @WWLTV https://t.co/9xNkvvacvx

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

This appears to be the play Anthony Davis got hurt on - he's not expected to return @WWLTV https://t.co/9xNkvvacvx

Majitelka klubu Gayle Bensonová pak musela strpět, jak Davis v doprovodu svého agenta Riche Paula opouští arénu ještě před skončením zápasu. To byl moment, který přinesl hodně negativních emocí.

15.února 2019 v 17:59, příspěvek archivován: 16.února 2019 v 12:19

Ownership was livid with an injured Anthony Davis leaving arena during Thursday night’s game, sources say. Gayle Benson is telling associates she wants an overhaul of Pelicans and a search for a GM to take command of Davis trade talks and the reshaping of team’s future.

O pár hodin později odvolala Dempse. Ztratila v něj důvěru.

Vlastně je malý zázrak, že vydržel tak dlouho, od roku 2010. Za tu dobu se klub podíval do play off jen třikrát. Sloužil i v časech, kdy se tým ocitl pod správou NBA a kdy došlo na odvolanou výměnu Chrise Paula do Lakers (ligový komisionář David Stern tehdy trade zatrhl a Paul byl pár dní poté vyměněn do LA Clippers). 

Demps si nikdy v rámci ligy nevysloužil větší uznání a Stern ho nedávno označil za „bídného“ manažera. Není těžké si představit, že další šance v NBA se už nedočká.

Do vedení se prozatím postaví Danny Ferry, bývalý manažer Clevelandu či Atlanty. Mezi kandidáty na uvolněný post jsou David Griffin (vedl Cleveland k titulu 2016), Mike Zarren (zástupce generálního manažera Bostonu), Joe Dumars (někdejší prezident Detroitu), ale taky Isiah Thomas (šéfoval NY Knicks v jednom z jejich nejhorších období) a Avery Johnson (trénoval Dallas).

Kdyby došlo k výměně v únoru, mohli se už Pelicans soustředit na budoucnost. Takhle je čekají další měsíce, kdy se bude trápit Anthony Davis i celý klub. A nelze úplně vyloučit, že podkošová hvězda bude muset naplnit současnou smlouvu, z níž se může vyvázat až v létě 2020.

Že je celek z New Orleans jedním z nejsledovanějších v rámci NBA, to je také novinka. Dosud si jich skoro nikdo nevšímal. Trenéru Alvinu Gentrymu pochopitelně začaly jít věčné dotazy na Davise krkem a už prohlásil, že se na dané téma odmítá bavit. 

Brzy možná ani nebude muset. Spekuluje se, že i on bude odvolán. 

„Abych se přiznal, celá ta záležitost mi připomíná hořící popelnici,“ glosoval Gentry, když měl ještě s novináři trošku trpělivosti. 

15.února 2019 v 04:29, příspěvek archivován: 16.února 2019 v 13:17

Gentry: To tells you the truth, this whole thing has been a dumpster fire. It’s been hard for these guys to go what they’ve been through. I’m happy for all these guys.

S pošramocenou pověstí z celé kauzy vycházejí i Davis a jeho manažer Paul. A vlastně i LeBron James. Na mladém kádru Lakers zanechaly spekulace o výměně stopy, před současnou pauzou kolem Utkání hvězd NBA klub klesl na desátou pozici v Západní konferenci a už vážně hrozí, že přijde o play off.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž