Zemřela legendární atletka Blankersová-Koenová

Amsterodam - Ve věku 85 let dnes zemřela nejlepší atletka dvacátého století Fanny Blankersová-Koenová. Legendární nizozemská závodnice získala na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 čtyři zlaté medaile, což se žádné jiné atletce nepovedlo. Během své kariéry zahrnující dvě dekády vytvořila dvacet světových rekordů a stala se pětkrát mistryní Evropy. V poslední letech života trpěla Alzheimerovou chorobou.

Slavná atletka, celým jménem Francina "Fanny" Elsje Blankersová-Koenová, udivovala svou všestranností. Poprvé na sebe upozornila v sedmnácti letech národním rekordem v běhu na 800 metrů, později běhala kratší tratě, překážkové závody a skákala do dálky.

Vrchol kariéry prožila na olympiádě v Londýně, kde startovala jako třicetiletá matka dvou dětí a vyhrála běhy na 100 a 200 metrů, 80 metrů překážek a štafetu 4x100 m. O šanci vybojovat ještě více úspěchů ji předtím připravila světová válka,
během níž se olympijské hry nekonaly.

V roce 1999 ji mezinárodní federace IAAF vyhlásila společně s Američanem Carlem Lewisem nejlepší atletkou 20. století. "Celý atletický svět truchlí nad ztrátou své skvělé reprezentantky," reagoval na zprávu o úmrtí Blankersové-Koenové šéf IAAF Lamine Diack. Pohřeb legendární atletky se uskuteční ve čtvrtek.

Legendární nizozemská atletka Fanny Blankersová-Koenová na archivním snímku ze 7. srpna 1948 z olympijských her v Londýně, kde získala čtyři zlaté medaile.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž