Železný se v divném dni neprobral

  • 39
Paříž - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Oštěpař Jan Železný má chvilku před prvním pokusem ve finále mistrovství světa. Počasí je divné. Je pod mrakem, ale neprší. Je zima, ale nijak strašlivá. I Železný se cítí zvláštně: "Prober se chlape!" povzbuzuje se. Ale do konce závodu se to úplně nepovedlo. Železného nejlepší pokus 84,09 metrů stačil na čtvrté místo.

"Byl to takový zvláštní den. Od začátku jsem se nemohl probrat," vyprávěl Železný. "Nebylo to tím, že by mi mistrovství světa nic neříkalo. On se v podstatě neprobral nikdo."

Úroveň oštěpařského finále byla nejslabší za poslední léta. Vítězný hod Rusa Sergeje Makarova 85,44 metrů by na posledním mistrovství světa v Edmontonu stačil až na sedmé místo.

Skoro všechno se rozhodlo v první sérii. Medailové hody Makarova, Estonce Värnika a Němce Henryho už potom nikdo nepřekonal.

Železný se držel své taktiky. Při prvním pokusu byl opatrný. Výkonem 82,98 metrů se dostal na páté místo. "Nechtěl jsem abych měl problémy dostat se do užšího finále," vysvětloval.

A pak začal riskovat. Třetí pokus mu vyšel nejlépe. Jenomže na medaili nestačil, posunul jej jen o jedno místo. Stačil jeden povedený hod a Železný mohl vyhrát. Soutěž pokračovala, ale medailové pozice byly stále stejně daleko.

"Nebyla to taková vzdálenost, že by to s člověkem mávalo. Dalo se to hodit. Stačilo jeden hod chytit jinak," říkal Železný. "Jenomže já to nehodil. Vypadalo to, že jedině výtah by mě dostal nahoru."

Závod přerušilo pět vyhlašování vítězů. Železnému to ale nevadilo. "Čekal jsem, že toho bude podstaně víc," řekl. "Rozhodčí byli perfektní, i běhů na oválu bylo málo. V tomhle se bohužel nedá najít žádná chyba. Ale dopředu jsme se báli. Hodně lidí si možná ve stresu říkalo, že bude třeba hodně hodit prvním pokusem."

Vítězného Makarova zastavování závodu stresovalo až do konce. "Závod byl zvlášť kvůli tomu hodně těžký," řekl Makarov. "Ale mám první titul, nemohu tomu uvěřit!"

Němec Henry, který skončil třetí, se musel o víkendu vyrovnávat s dopingovým případem své přítelkyně, americké sprinterky Kelly Whiteové. "Bylo pro mě těžké se soustředit. Teď hlavně chci být s ní."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž