Radek Juška na mítinku v Novém Městě nad Metují

Radek Juška na mítinku v Novém Městě nad Metují | foto: Michal Klíma, MAFRA

Velká cena v Novém Městě nad Metují: přehlídka atletů pro šampionát

  • 0
Už v sobotu se na novoměstském stadionu budou prohánět špičkoví domácí i zahraniční atleti. Zavítá i sedm Čechů, kteří budou reprezentovat na srpnovém mistrovství světa v Londýně.

To svědčí o kvalitě a popularitě už 41. ročníku Velké ceny města, která se každoročně koná na Stadionu Generála Klapálka. To je pro diváky, kteří na stadion dorazí, skvělá možnost vidět těsně před vrcholem sezony domácí špičku.

Té budou zdatně konkurovat zahraniční borci v čele s tureckým sprinterem Ramilem Guliyevem, který umí zaběhnout stovku pod 10 vteřin a také to je stříbrný medailista z mistrovství Evropy na 200 metrů z loňského šampionátu, které se konalo v Amsterdamu. Guliyev nedávno zvítězil na mítinku Diamantové ligy v Paříži v závodě na 200 m. Jeho osobní rekord na této trati je 19,88.

Další zajímavý souboj se čeká na trati 110 metrů překážek, po loňské premiéře si ani letos souboj s českým rekordmanem Petrem Svobodou nenechá ujít Brazilec Joao Vitor de Oliveira.

Ten navíc přivedl na mítink i svého tréninkového parťáka Rasula Daba z Portugalska. Tito dva atleti mají podle posledních výsledků parádní formu a v Novém Městě chtějí zaútočit na rekord mítinku, který z roku 2011 drží Američan Jeff Porter.

Z domácích atletů se hodně čeká od Radka Jušky, který zkusí v soutěži dálkařů překonat rekord mítinku a s tím i osmimetrovou hranici. O to se v Novém Městě pokoušel i loni, ale o tři centimetry mu to nevyšlo. Letos však má vynikající formu, v Turnově skočil český rekord 829 centimetrů.

Dále se v Novém Městě představí také nejlepší česká tyčkařka Jiřina Ptáčníková a chybět nebude ani desetibojař Adam Sebastian Helcelet, ani čtvrtkařka Denisa Rosolová.

Program v Novém Městě začne už ve 13 hodin, kdy se rozběhne soutěž v hodu kladivem žen. O půl druhé začne disk mužů a ve 14.45 bude celý mítink zahájen slavnostně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž