Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | foto: Michal Růžička, MAFRA

Špotáková září v souhvězdí atletických es. Je ambasadorkou Diamantové ligy

  • 3
Hvězdáři si do astronomických atlasů zapsali nový objev - na nebi se rozzářilo souhvězdí atletických es. Mezi čtrnáct ambasadorů Diamantové ligy, kteří budou hlásat slávu seriálu, patří i světová rekordmanka v oštěpu Barbora Špotáková.

Bolt, Vlašičová, Bekele nebo Isinbajevová. Sedm mužů, sedm žen, sedm závodníků na dráze, sedm v technických disciplínách.

Za měsíc se cirkus s diamantem ve znaku vydá na celosvětovou pouť.

A v šapitó mezi těmi nejlepšími bude i Češka. "Jsem ráda, že se podařila tak velká věc," usmívala se olympijská šampionka z Pekingu. "Pocity hvězdy mám už jen z toho, že jsem v takové elitní společnosti."

Nový projekt je nástupcem Golden League, kde se až do loňska bojovalo o podíl z milionového jackpotu v podobě zlatých cihliček.

špotáková o diamanty

14.5. Dauhá
10. 6. Řím
3. 7. Eugene
10.7. Gateshead
22. 7. Monako
13. - 14. 8. Londýn
19. 8. Curych

Letos mají šanci na zisk diamantu v hodnotě 80 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun) všichni, ne jen atleti z vybraných disciplín.

Špotáková se jako ambasadorka představí v sedmi mítincích série, zahájí v půlce května v katarském Dauhá, poslední, finálový mítink s dvojnásobným bodovým hodnocením se uskuteční v Curychu 19. srpna.

"Na ten se moc těším, Weltklasse je top mítink. Liga nám umožní starty na závodech, kde oštěpařky dřív závodit nemohly," říkala Špotáková. "Ale vyhrávat chci pořád, ať se soutěží o diamant, nebo ne."

V kalendáři má zhruba stejný počet závodů jako v minulé sezoně, jen jsou více nahuštěné. Po Curychu už ji žádný start nečeká. "Po dlouhé době zažiju léto," těšila se. "A program? Možná i svatba. O ruku mě ale nikdo zatím nepožádal."

Nová role přinese Špotákové vesměs příjemné povinnosti. Nejen finanční výhody, ale i další benefity. "Třeba cestování byznys třídou v letadlech," přiblížil manažer atletky Libor Varhaník.

"Pokud chci v závodě uspět, tak třeba cestu do New Yorku si v řadě s pěti dalšími cestujícími neumím představit," povídala česká oštěpařka.

Teď už jí zbývá jen potvrdit formu, kterou cítí. "Lítá mi to celkem daleko," radovala se. "Na závody se těším. A to je základ úspěchu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž