Špotáková se těší do Ostravy na příbuzné

Ostrava - Oštěpař Jan Železný se loni na Zlaté tretře loučil s kariérou. Oštěp ale z ostravského atletického mítinku nezmizí. Jen místo mužů bude v hlavním programu oštěpařský souboj žen, v poslední době parádní česká disciplína. Hned trojice českých atletek umí házet přes šedesát metrů.

„A určitě to i tentokrát bude strhující drama, jako při představení Jana Železného, který bude nyní mezi diváky,“ prohlásil Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury TK Plus.

„Nad šedesát metrů hážou hned tři české oštěpařky a všechny přijedou,“ upozornil manažer Tretry Alfonz Juck na Barboru Špotákovou, Nikolu Brejchovou a Jarmilu Klimešovou.

„K nim se pokusíme získat Němku Neriusovou a kubánskou světovou rekordmanku Menéndezovou.“ Barbora Špotáková je současnou světovou oštěpařskou jedničkou.

Ví, jaký je rekord Zlaté tretry v ženském oštěpu? Neuhádla ho. „65,26 metru a loni ho vytvořila Nikola Brejchová,“ napověděl jí Alfonz Juck.

„To, že v Česku hážeme tři přes šedesát metrů, je ve srovnání se světovou špičkou hodně,“ řekla Barbora Špotáková. „Nahradit ale tak obrovskou legendu, jakou je Jan Železný, bude těžké.“

Podle Špotákové ostravský stadion patří k těm, na nichž se háže dobře a kam se oštěpaři těší. „A mě určitě přijde podpořit i spousta příbuzných, protože moje maminka je z Opavy,“ usmála se oštěpařka, která se v neděli vrátila ze soustředění na Kanárských ostrovech.

„Oštěp mi tam létal daleko, ale nechci říkat kolik,“ podotkla. „Bylo to o několik metrů dál než před rokem.“

Pořád je ve hře i účast sprintera Asafy Powella. „Stále se ho nevzdáváme,“ potvrdil Alfonz Juck. „Komplikuje nám to ale šampionát Jamajky, který je kvalifikací na mistrovství světa a je v podobném termínu jako Tretra. Přesun Powellla by tak byl složitý.“

Barbora Špotáková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž