Chůze - ilustrační foto

Chůze - ilustrační foto | foto: Reuters

Protesty elitních chodců: Kvůli zájmům médií zavraždíte naši identitu

  • 5
Změny v závodní chůzi navržené chodeckou komisí včetně plánovaných úprav distancí po roce 2020 podpořila Rada světové atletické federace IAAF. Jenže elitní závodníci včetně posledních dvou olympijských šampionů na 50 kilometrů Jareda Tallenta a Mateje Tótha proti chodecké revoluci, která zahrnuje i zrušení vytrvalecké distance, protestuje.

Chodci hledají nový směr, chtějí být atraktivnější i genderově vyvážení

START CHŮZE ŽEN NA 20 KM. Anežka Drahotová (na levé straně) v čele chodeckého...

Prezident IAAF Sebastian Coe řekl, že po olympijském roce 2020 budou pořadatelé závodů vybírat v chůzi dvě distance z 10 kilometrů, 20 kilometrů a třicítky, nebo pětatřicítky. „Rada v principu souhlasí s návrhy komise pro závodní chůzi na změnu závodního programu v zájmu ochrany a propagace této disciplíny na velkých světových akcích a zvýšení její atraktivity pro nové a mladé publikum,“ konstatoval Coe.

Kolem bývalého italské chodce Stefana La Sordy se ale zformovala početná skupina závodníků z celého světa, která proti těmto změnám protestuje. „Jestli se tohle stane, tak bude naše disciplína zničena, zavražděna. Komise nereprezentuje nás, ale jen megalomanii a zájmy pár lidí. Závodní chůze má svou identitu, disciplína se nemá měnit kvůli zájmům médií. Více než stoletou olympijskou historii nelze ignorovat,“ uvedli chodci v prohlášení.

Vedle kontroverzní změny distancí IAAF podpořila zejména plánované zařazování stejného počtu dvou disciplín pro muže i ženy na všech vrcholných světových akcích. Souhlasí rovněž se zavedením moderních technologií včetně čipů v podrážkách, které by měly pomáhat rozhodčím při posuzování čistoty stylu.

Komisi IAAF šéfuje rovněž bývalý úspěšný chodec Maurizio Damilano, olympijský vítěz z roku 1980 a dvojnásobný mistr světa na dvacítce. „Změny nejsou vždy snadné, ale je absolutně nezbytné upravit chůzi tak, aby byla atraktivnější pro fanoušky a pro mladé závodníky,“ řekl.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž