Zlatá radost Romana Šebrleho

Zlatá radost Romana Šebrleho | foto: Reuters

Šebrle: Výkon roku? Jednoznačně Powell

  • 1
Praha - Týden ohraničený anketami prožívá Roman Šebrle. Desetibojařský mistr světa z Ósaky se v pondělí zúčastnil vyhlášení armádní ankety o sportovce roku, o víkendu ho v Monaku čeká účast na prestižní akci Atlet světa. "Pozvání jsem nemohl odmítnout," řekl Šebrle, který byl nominován v kategorii výkon roku.

Roman Šebrle do Monaka na vyhlášení Atleta světa odcestuje už potřetí, letos byl atletickými odborníky vybrán do desítky nejlepších výkonů sezony.

Sám má o nejlepších výkonech jasno. "U atleta se nejvíce cení světový rekord. Takže jednoznačně Asafa Powell," vyhrkl.

U žen také neváhal. "Určitě výkon Caroliny Klüftové. Dát v sedmiboji přes sedm tisíc bodů se jen tak nepovede," dodal na adresu švédské vícebojařky.

Přestože Šebrlemu obě ankety tento týden tak trošku narušily systém zimní přípravy, s účastí v Monaku neváhal. "To se neodmítá. Je to ocenění od atletické obce, která si daného výkonu hodně váží," uvedl.

Přesto by byl rád, kdyby nedělní slavnostní den nebyl tak fádní. "Mohlo by se to trošku zatraktivnit. Celý den čekáte na ten večer, pak dvě hodiny, šup a letíš domů," zasmál se.

Přípravu zbrzdily problémy se zády

Přípravu na novou sezonu zahájil Roman Šebrle v minulých dnech v Tatrách.

Neplánovaně ji ale zbrzdily problémy se zády. "Ploténka mi tlačila na pouzdro nervů, vznikl otok a bolelo mě to. Ale doktor Kolář je odblokoval. Teď už je to lepší a lepší," řekl Šebrle.

Trénink samozřejmě směřuje k vrcholu příštího roku − olympiádě v Pekingu. "Budu hodně dřít.  Je škoda, že jsem z toho v těch Tatrách vypadl, že jsem musel začít až teď, ale dá se to dohnat," uzavřel.

Velké zimní soustředění na Šebrleho čeká od 28. listopadu do 20. prosince v Jihoafrické republice.

Ale čas strávený ve smokingu na slavnostním vyhlášení si prý užije. "Ty dvě hodiny jsou ale skvělé. Naposledy jsem seděl s Larsem Riedlem, od té doby jsme dobří kamarádi. Vedle seděl Fredericks, s ním jsem se také dobře bavil."

Nesmírně si váží všech atletů, kteří něco dokázali. "Pro mě jsou hrdinové ti, kteří byli medailisté  v době, kdy já se šplhal nahoru. I když jsem pak třeba dokázal víc než někteří z nich, tak pořád to jsou pro mě větší páni atleti, než jsem já. Nevím proč, prostě to tak je. A ty, kteří vyrostli se mnou, cítím jako vrstevníky. K nim takový respekt necítím."

Do Monaka ale Šebrle neodcestuje s vizáží Franze Josefa, která ho zdobila na vyhlášení tuzemského Atleta roku. "To zmizelo hned druhý den po vyhlášení," smál se.

"Klidně bych si i troufnul, ale nemám to zapotřebí. Tady je to spíš tradice. Když jsem totiž jednou přišel jak trouba, tak jsem pak měl výbornou sezonu. Takže si říkám, že čím větší trouba budu, tím lepší sezona bude."

Byl jste tedy teď dostatečně velký trouba, aby to stačilo na olympijské vítězství?, zněla vzápětí otázka. "To doufám (smích), snažil jsem se."


Atlet světa 2007 (užší nominace)

Muži:

Tyson Gay (USA − sprinty)
Haile Gebrselassie (Etiopie − vytrvalec)
Liu Šiang (Čína − překážkář)

Ženy:

Meseret Defarová (Etiopie − vytrvalkyně)
Carolina Klüftová (Švédsko − vícebojařka)
Blanka Vlašićová (Chorvatsko − výška)


Výkon roku (užší nominace)

Muži:

Asafa Powell (Jamajka): 9,74 sec./100 m, Rieti, 9. září
Světový rekord ustavil přes vypuštění v závěru, a byl navíc o celou destinu rychlejší než jakýkoli jiný atlet v roce 2007.

Zersenay Tadesse (ERI): 35:50 min./12 km kros, Mombasa, 24. březen
Povedla se mu největší "vzpoura" roku, když odstranil z trůnu Kenenisu Bekeleho na světovém krosovém šampionátu výhrou o 23 sekund.

Jeremy Wariner (USA): 43,45 sec./400 m Ósaka, 31. srpen
Vyhrál světový titul o více než půl sekundy, v čase, který překonali v historii pouze dva běžci.

Ženy:

Jelena Isinbajevová (RUS): 4,93 m/tyč, Doněck, 10. únor
Její 20. světový rekord je o 5 cm vyšší než výkon kterékoli z žen v roce 2007.

Janeth Jepkosgeiová (KEN): 1:56,04 min./800 m, Ósaka, 28. srpen
Vyhrála světový šampionát v nejrychlejším čase za poslední čtyři roky, po celou trať v čele.

Blanka Vlašićová (CRO): 2.07 m/výška, Stockholm, 7. srpen
Vyrovnala třetí nejlepší venkovní výkon na světě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž