Šebrle si dokázal, že na to má

  • 4
Praha - Zbitý únavou po vyčerpávajícím dvoudenním klání, ale také z náročného cestování, dorazil Roman Šebrle z rakouského Götzisu domů. "Jenom se těším, až si půjdu lehnout," utrousil. Český desetibojař vyhrál slovutný mítink impozantním součtem 8800 bodů, v jeho hodnocení převládala spokojenost a jen odháněl vzpomínky na loňskou devítitisícovou senzaci. "Světový rekord není chleba, aby se dal jíst každý den. Je to malý zázrak," upozornil Šebrle.

Úvod soutěže mu nevyšel podle představ. "Na stovce jsem strašně vyskočil na startu, hned jsem chytil dva metry ztrátu a pak už jen celou dobu křečil," vyprávěl. I v dálce našel rezervy, celý zádrhel podle něj vznikl v malé rozzávoděnosti. Loni ve stejnou dobu měl na kontě na deset startů v jednotlivých disciplínách, zatímco nyní stihl pouze tři, a navíc technické. "Nejsem rozběhaný," kývl Roman Šebrle.

Je pikantní, že se pod novým trenérským vedením Dalibora Kupky zaměřil především na běžeckou přípravu a ke zlepšením paradoxně dochází v technických odvětvích. "Dála mi teď dělá i posilovnu, dřív jsem ji plánoval sám a tak trochu zmateně. Síla a vytrvalost se odrazila na technice," vysvětloval sedmadvacetiletý atlet, jenž ani běhy nevidí nijak tragicky.

"Vždyť jsem neabsolvoval jediný závod. Letos si chci udělat osobák na stovku, jsem přesvědčený, že můžu se na čtvrtce můžu pod 47,50 a patnáctistovku musím zvládnout také mnohem rychleji než v Götzisu," věří Šebrle, jenž na nové prvky v tréninku nedal dopustit. "V zimě jsem dřel hodně tvrdě, což se projevilo. Teď se cítím líp než kdykoliv předtím, únava ubyla, a i po prvním dnu jsem měl víc síly, což se možná ukázalo na nedělních výkonech," popisoval. 

Halový mistr světa i Evropy se rozhodne v průběhu týdne, jestli se za čtrnáct dnů zúčastní výborně obsazeného desetiboje v Ratingenu. Jeho nejdůležitější cíl je však jasný - evropský šampionát v Mnichově. "V Götzisu jsem si dokázal, že na to mám. A doufám, že si nejlepší formu schovávám, až to bude nejvíc potřeba," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž