Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe na tiskové...

Prezident Mezinárodní atletické federace IAAF Sebastian Coe na tiskové konferenci ve Vídni potvrzuje zákaz startu ruských atletů na OH v Riu. | foto: Reuters

Světovou atletiku dál povede Coe, čekají ho poslední čtyři roky

  • 3
Sebastian Coe byl znovu zvolen předsedou Světové atletiky. Šestašedesátiletého Brita čeká třetí a poslední čtyřletý mandát. Na kongresu v Budapešti neměl Coe protikandidáta stejně jako při volbách v roce 2019. Atletická federace informovala o jeho zvolení na síti X.

„Ještě před sebou máme spoustu nedokončené práce... Doražme to,“ řekl Coe delegátům kongresu. Hlasovalo pro něj 192 z nich, tři se zdrželi.

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů vede atletiku od roku 2015, kdy vystřídal zdiskreditovaného Senegalce Lamineho Diacka, jenž stál v čele federace 16 let. Diack dostal před třemi lety ve Francii dva roky vězení a pokutu půl milionů eur za krytí dopingu ruských atletů za úplatu.

Kryl ruský doping? Po půlročním odkladu začal v Paříži soud s Diackem

Coe nejprve musel bojovat o napravení pověsti atletiky, pošramocené právě tímto korupčním skandálem a dopingovými aférami. Kvůli nim měli od roku 2015 pozastavenou činnosti ruští atleti. Suspendace byla zrušena letos v březnu, startovat v mezinárodních soutěžích však dál nemohou kvůli válce na Ukrajině.

Bývalý elitní mílař se také angažoval při vzniku Jednotky pro bezúhonnost atletiky (AIU), která jako nezávislý orgán dohlíží na dopingové kauzy. Před třemi roky se atletická federace známá pod zkratkou IAAF přejmenovala na Světovou atletiku (World Athletics). Podle Coea to nebyl krok nezbytný k tomu, aby atletika přitáhla mladé fanoušky.

„V prvních čtyřech letech šlo o to zajistit, aby se ta loď nepotopila. Byli jsme v hodně složité situaci,“ citovala Coea agentura AFP. „Příští čtyři roky půjde o to vytvořit produkt, který zajistí tomuhle sportu budoucnost na dalších 30 let,“ řekl Brit, který je považován za favorita na příštího předsedu Mezinárodního olympijského výboru. Nástupce Němce Thomase Bacha se bude volit v roce 2025. V případě zvolení do čela MOV by Coe nynější funkci musel předčasně opustit.

Coe versus BBC. Bitva, kterou šéf světové atletiky tentokrát nemůže vyhrát

Po 22 letech skončil v radě atletické federace legendární ukrajinský tyčkař Sergej Bubka. Před osmi lety se ucházel o post předsedy, ale ve volbách prohrál s Coem. Dosud zastával funkci prvního místopředsedy, na které ho nahradí Kolumbijka Ximena Restrepová, bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů z Barcelony 1992. Dalšími místopředsedy jsou Španěl Raúl Chapado, Ind Adille Sumariwalla a Keňan Jackson Tuwei.

Kongres předchází světovému šampionátu, který v Budapešti začne v sobotu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Sebastian Coe