BÝVALÝ A SOUČASNÝ REKORDMAN. Bývalý držitel českého rekordu Karel Kolář

BÝVALÝ A SOUČASNÝ REKORDMAN. Bývalý držitel českého rekordu Karel Kolář rozmlouvá s čerstvým českým rekordmanem Pavlem Maslákem. | foto: www.graf.cz

Rukávky zapomenuty. Maslák poutá pozornost rekordními časy

  • 1
Jejich rekordní zápisy dělí třiatřicet let. Po třetí čtvrtce za osmnáct hodin na halovém mistrovství Evropy v roce 1979 neměl Karel Kolář sílu slavit titul halového šampiona. "Bylo mi trošku blbě," přiznal o tehdejším halovém světovém maximu. O víkendu musel oprášit vzpomínky. A rozloučit se s rekordem, českým statistikám nyní kraluje výkon Pavla Masláka 46,14 s.

Na atletickém oválu je nevysoký český atlet s rukávky, původně určenými na americký fotbal, k nepřehlédnutí. Letošní halová sezona však přinesla Pavlu Maslákovi jiné poznávací znamení: český rekord z Gentu.

"Když jsem viděl jeho výkon z minulého týdne z Karlsruhe, kde mu chybělo osm setin, říkal jsem si: Pozor, ten poslední krůček je nejtěžší," netají bývalý rekordman Karel Kolář. Maslák však překvapil, ve třetím letošním startu na čtvrtkařské trati vymazal výkon, o který usilovali třiatřicet let desítky českých běžců.

"V sólo závodě. Jakmile ale s někým poběžím, mohl bych ten čas stáhnout ještě níž," říká odvážně. Kam? Halovou sezonu by rád ukončil s výkonem začínajícím na 45... "Pod 46 se to stlačit dá. Ale o kolik, to si netroufám říct," brzdí optimismus.

Trenér Dalibor Kupka

Po čtvrtkařské části sezony si dopřeje sprinterskou vsuvku, na víkendovém halovém šampionátu v Praze se postaví na start běhu na 60 m. "Půjde šedesátku, aby trochu potrénoval rychlost," vysvětluje jeho trenér Dalibor Kupka.

V úterý oslaví čerstvý rekordman jednadvacáté narozeniny. Pořád je víc sprinterem, loni získal Pavel Maslák bronz v běhu na 200 m na evropském šampionátu do 23 let, na mistrovství světa v Tegu si zaběhl semifinále.

V hale zkusil čtvrtku na popud trenéra. Výhledově jej však tato trať láká. "Na fyzičku je horší, ale na čtvrtce se víc může projevit vytrvalost, tam mají bílí atleti větší šance než na nejkratších sprinterských tratích," uvědomuje si Maslák. "Ale vize je do třiadvaceti rozvíjet rychlost," tvrdí Kupka.

Pavel Maslák

Momentálně svítí jméno českého atleta na osmém místě světových halových tabulek. Před blížícím se halovým mistrovstvím světa optimistický pohled.

Nahuštěný program šampionátu v Istanbulu - v případě postupu do finále tři běhy za dva dny - však vzbuzuje respekt. "Dvě čtvrtky za den, to je pro sprintera neznámá věc," upozorňuje Kupka. "Ale když vydrží zdraví, mohlo by to v Istanbulu být dobrý." Co ukrývá výraz dobrý, nerozklíčuje. Sen o finálové účasti však popřít nelze. "Šance je určitě, ale na světě se karty rozdají odznova. Je to otevřené," dodává Maslák.

Letní sezonu má úspěšné duo Maslák - Kupka naplánovanou pouze v obrysech. Kromě dvojboje "mistrovství Evropy - olympijské hry" mají novou výzvu. Karel Kolář drží i venkovní český rekord výkonem 45,77 s. Maslákovo maximum má hodnotu 46,89 s.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž