Překážky běžkyni Rücklovou zrychlují

Praha - Před dvěma lety zazářila atletka Alena Rücklová na juniorském mistrovství Evropy v Rize. Na trati 400 metrů překážek pražská běžkyně zvítězila a čas 58,55 pro ni na dlouhou dobu zůstal osobním rekordem. Loni se na dráze příliš neobjevovala. Únavová zlomenina ji na dlouho vyřadila, a tak svého posledního roku v juniorské kategorii příliš nevyužila. Ani vstup mezi dospělé nevyšel Rücklové podle představ. Od října se jí vracely problémy s nohou, přidala se angína... "Vlastně až do prosince jsem víc lítala po doktorech než po dráze," uvedla atletka, která se k tréninku vrátila přesně na Vánoce.

Po březnovém soustředění v Krkonoších na Friesovkách odjela společně s dalšími atlety a trenérem Vladimírem Kučerou do italského Melaga. "Tam jsem teprve zjistila, že se dá i trénovat," smála se Rücklová, které v Itálii trenér naložil nekonečné série pětistovek a šestistovek. "Ale vyplatilo se to. Teď tolik netuhnu," prozradila rodačka z jižních Čech, která do Prahy odešla kvůli studiu na Vysoké škole ekonomické.

Halovou sezonu Rücklová úplně vynechala, první závod venku absolvovala 16. května na Olympu. "Tam jsem ale běžela dvoustovku překážek a hladkou dvoustovku." První "opravdový" závod přišel na Dona mítinku v italském Trentu. Časem 58,46 si Rücklová zajistila účast na mistrovství Evropy do 23 let v Amsterdamu.

Od té chvíle jde devatenáctiletá překážkářka ze závodu do závodu. Vrcholem této náročné série bylo sobotní úvodní kolo extraligy na Strahově. "Toho závodu jsem se dost bála. Když mě porážejí v zahraničí holky, které neznám, nevadí mi to tolik, jako když mě porazí někdo tady. Na druhou stranu je to ale obrovská motivace, vždycky je o co běžet," prohlásila Rücklová, která ale v Čechách konkurenci prakticky nemá.

Soupeřit může ještě se Sichertovou a s Nedvědovou, ale většinou je stejně poráží. Právě tyto dvě atletky zaklekly do bloků při sobotním závodě. Ještě sto padesát metrů před cílem byla Rücklová třetí, pak ale neuvěřitelně zabrala a s velkým náskokem zvítězila. Časem 57,73 si vytvořila nový osobní rekord a znovu potvrdila, že na evropský šampionát patří.

Alena Rücklová závodí za Spartak Praha 4, ovšem v soutěži družstev hájí barvy USK. Sama o sobě tvrdí, že asi drží světový rekord v rozdílu mezi časem na hladké čtvrtce a na překážkách. Jako by ji překážky zrychlovaly. "Na čtyřstovce mám osobák 56,19, což je dost pomalé, ale rozdíl pak dělá 1,54 vteřiny, a to je asi opravdu rekordní," upozorňovala Rücklová.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

Témata: Advent a Vánoce