Carlo Capalbo

Carlo Capalbo | foto: Prague International Marathon

Pražský maraton vznikl u piva. Teď jeho šéf tvrdí: Je to malá olympiáda

  • 2
Začalo to před osmnácti lety jedním pivem. Současný předseda organizačního výboru pražského maratonu Carlo Capalbo se v restauraci Cibulka posadil se svým kamarádem, italským olympijským vítězem ze Soulu Gelindem Bordinem. "Po prvním pivu následovalo druhé, pak třetí a pak? Telefon mému dlouholetému kamarádovi Emilu Zátopkovi," vypráví Capalbo.

Tenkrát se čtyřnásobného olympijského vítěze a legendárního běžce zeptal, jak se mu líbí nápad uspořádat v Praze maraton po vzoru toho newyorského či londýnského.

Od té doby se historickým středem hlavního města každý rok prohání tisíce běžců. Letos jich bude hned devět. Mezi nimi elitní vytrvalci, adepti na splnění olympijských limitů, ale i známé české osobnosti.

Poprvé si trať delší než 42 kilometrů okusí i bývalá fotbalová hvězda Pavel Nedvěd. Stejně jako v dobách své největší slávy si ponese na dresu číslo jedenáct. "Bude to jeho první maraton, tak především doufá, že doběhne. Snad ho šťastná jedenáctka požene do cíle," přeje si Capalbo.

Místo maratonu měl však Nedvěd jako jeden z členů vedení Juventusu v neděli slavit zisk titulu italského mistra. "Italové se prý už vyptávají, kdo je to ten Capalbo, co jim krade jejich Pavla," směje se zakladatel slavného závodu.

Na startu nebude chybět ani kardiochirurg Jan Pirk, spisovatel Michal Viewegh či bývalá poslankyně Kateřina Jacques. Poběží ale i ostatní sportovní nadšenci. Mezi nimi například Aleš Tvrdý, kterému před osmnácti lety transplantovali ženské srdce. "Náš cíl je udělat z Čech nejlepší místo pro běhání v celé Evropě."

Dohromady se osmnáctého ročníku zúčastní vytrvalci ze 101 zemí světa. Přímý přenos se bude vysílat do osmdesáti z nich. "Je to velký den pro sport, Českou republiku i Prahu. A co se počtu účastníků týče, bude to v podstatě taková malá olympiáda v srdci Evropy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž