Pražská tyčka. Vítěz Jan Kudlička se raduje z jednoho z pokusů

Pražská tyčka. Vítěz Jan Kudlička se raduje z jednoho z pokusů | foto: ČTK

Kudlička natáhl vítěznou sérii na Pražské tyčce a skočil český rekord

  • 8
Jan Kudlička je novým českým rekordmanem ve skoku o tyči. Na mítinku Pražská tyčka na Můstku na Václavském náměstí zdolal 583 centimetrů a o jeden předčil rok starý dosavadní nejlepší výkon Michala Balnera.

Osmadvacetiletý Kudlička se zařadil na třetí místo letošních světových tabulek, o které se dělí se světovým rekordmanem Renaudem Lavilleniem z Francie.

„Konečně, už bylo na čase,“ prohlásil Kudlička, který se o rekord pokoušel mnohokrát v kariéře a jeho skoky přes rekordní výšky se daly počítat na desítky. „Byla ta soutěž ale hodně náročná, protože jsem tady byl od půl pátý a na konci už jsem neměl moc síly,“ poukázal na to, že k pokusu o rekord se dostal skoro po pěti hodinách strávených v sektoru.

Na rekordní výšce ale měl všechny skoky dobré. „Ten první mě nakopl, když jsem cítil, že jsem to jen lehce shodil. Věděl jsem, že když ten skok udělám dobře, tak to skočím,“ líčil Kudlička.

Kudlička vyhrál pražský závod pošesté v řadě. Druhý skončil Nor Greibrokk Eirik Dolve (566 cm), třetí místo obsadil Balner (555). Účast na ME si vybojoval Lukáš Posekaný, který zdolal nominační kritérium 555 cm.

Soutěž žen ovládla výkonem 450 cm Jiřina Ptáčníková.

Pražská tyčka

Mezinárodní závod ve skoku o tyči

Muži: 1. Kudlička (ČR) 583 - český rekord, 2. Greibrokk (Nor.) 566, 3. Balner (ČR) 555.

Ženy: 1. Ptáčníková (ČR) 450, 2. Ledákiová (Řec.) 427, 3. Smetsová (Belg.) 427.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž