Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius při tréninku v Tegu

Tělesně postižený běžec Oscar Pistorius při tréninku v Tegu | foto: Reuters

Populárnímu běžci s protézami se zase přiblížila londýnská olympiáda

  • 9
Běhá s protézami na obou dolních končetinách, přesto se blíží svému snu: účasti na olympijských hrách v Londýně, kde by bojoval s nejlepšími světovými atlety. Tělesně postižený čtvrtkař Oscar Pistorius teď dostal nadějný příslib i od prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho.

"Potřebujeme potvrzení od IAAF, že je způsobilý na olympiádě startovat. Samozřejmě také musí splnit kvalifikační limity dané IAAF a olympijským výborem své země," prohlásil Rogge. Vzhledem k účasti čtyřiadvacetiletého Pistoriuse na mistrovství světa, které v korejském Tegu startuje v sobotu, by potvrzení od IAAF mělo být pouze formalitou.

Jak Oscar Pistorius odpovídal čtenářům iDNES.cz

S jediným omezením se běžec podle šéfa IAAF Lamine Diacka může potkat ve štafetě na 4x400 m. Pokud by se chtěl zúčastnit, mohl by běžet pouze první úsek.

"Jde o specifický případ. Vedení jihoafrické výpravy jsme řekli, že jestli chce být ve štafetě, musí běžet první úsek, aby neohrozil ostatní běžce," citovala Diacka agentura Reuters. Do první předávky totiž atleti běží ve svých drahách, poté sbíhají do první dráhy.

Oscar Pistorius se při MS v Tegu podepisuje korejským fanynkám.
Oscar Pistorius na projížďce na kole v atletické vesnici v Tegu.
Protéza, kterou si Oscar Pistorius sundal před tréninkem.

Oscar Pistorius patří k nejpopulárnějším osobnostem světového šampionátu atletů v Tegu.

Pistorius měl původně starty na vrcholných akcích mezi zdravými atlety zakázané, protože IAAF se obávala, že díky pružným protézám může těžit z technologické výhody. Jihoafrický sprinter ale posléze uspěl s odvoláním u CAS a možné zvýhodnění zpochybnily i vědecké testy.

Vítěz závodů na 100, 200 a 400 metrů na paralympiádě v Pekingu se letos na čtvrtce v italském Lignanu blýskl výtečným osobním rekordem 45,07 sekundy. Populární "Blade Runner", který se letos představil i na Zlaté tretře v Ostravě, se zlepšil se o více než půl vteřiny a poprvé v kariéře si zajistil účast na atletickém mistrovství světa.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž