Wilson Chebet z Keni je rekordmanem vinařského půlmaratonu

Wilson Chebet z Keni je rekordmanem vinařského půlmaratonu | foto: AP

Polští Keňané versus...? Okolo Pardubic se znovu poběží půlmaraton

  • 0
Skoro dvanáct stovek běžců se letos postaví na start Vinařského půlmaratonu na Smetanově náměstí. Kromě favorizovaných Keňanů zastupujících barvy sousedního Polska přijedou třeba borci z Nizozemí, Švédska, Skotska nebo Bulharska. A domácí špička, která si to rozdá v rámci třináctého mistrovství republiky. To bylo Pardubicím přiděleno už potřetí.

Nelze ovšem předpokládat, že by v kategorii mužů Češi měli Keňany na čele nějak prohánět. "Bohužel už nemáme běžce, jako býval Honza Pešava, na to si budeme muset dlouho počkat," připomíná nejrychlejší čas Čecha v půlmaratonu 1:01,31 z mistrovství světa v Košicích 1997 jeden z organizátorů závodu Jan Rýdlo.

Prim mezi tuzemskými běžci by měli hrát reprezentanti AK Kroměříž Jan Kreisinger a veterán Róbert Štefko. Kreisinger jako náš aktuálně nejlepší běžec ale nedávno příliš nepřesvědčil v Berlíně.

O zlatu se bude rozhodovat jinde: s jedničkou na dresu vyběhne na trať Bonifac Wambua Nduva, který byl před rokem mimo jiné druhý ve varšavském půlmaratonu v čase 1:02,54. Tomu bude šlapat na paty zejména jeho krajan Mike Kiprop Cheruiyot, čtvrtý z letošní polské Poznaně.

Tím ovšem na rozdíl od roku 2010 výčet Keňanů v závodě končí. Rekord trati drží od loňska jiný Keňan - Wilson Chebet. Uběhl ji za 1:00,49 a podle běžců samotných mají Pardubice ideální podmínky k tomu, aby se zvládla pod hodinu. Letos se to nicméně povede sotva.

Větší drama slibuje podle Rýdla kategorie žen. "Bude to souboj mezi Petrou Kamínkovou a Ivanou Sekyrovou," odhaduje Rýdlo. Petra Kamínková z AK Olomouc je držitelkou ženského rekordu trati 1:13,03 (tohoto času dosáhla v roce 2007). Vpředu by se podle delegáta Českého atletického svazu Václava Fišera měla pohybovat i trutnovská Radka Churáňová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž