Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Podle lékařů je stav Špotákové pro závody hraniční. Přesto chce házet

  • 2
Oštěpařka Barbora Špotáková riskuje. Světovou rekordmanku soužila v přípravě pravá achilovka, přesto zahájí sezonu podle plánu na páteční úvodním mítinku Diamantové ligy v Dauhá. "Už mám zrychlený tep. Myslím, že to poletí daleko, ale jde o to, aby to achilovka vydržela. Půjdu opatrně, bojím se, abych se nevyhecovala až moc," říká Špotáková.

Olympijská vítězka nad cestou do Kataru váhala. "Ale riskovat se v atletice musí. Hrozně se na Diamantovou ligu těším a věřím, že by to mohlo být dobré," doufá Špotáková.

S achilovkou mívá problémy vždy na začátku sezony. Při střižném běhu oštěpařů je úpon extrémně namáhaný a poslední dopad přes špičku je nejnáročnější.

"Je přetížená, ale každý má slabé místo v organismu, a když se přetíží, tak se ozve. Já trpím na achilovky, ale starám se o to a snažím se jako každý rok, abych to zvládla. Vždycky jsem to překonala, tak snad i letos," prohlásila jedna z ambasadorek Diamantové ligy.

Barbora ŠpotákováBarbora Špotáková se chytá za hlavu

Lékaři přitom Špotákové říkali, že její stav je pro závody hraniční. "Že by to chtělo ještě týden, ale ten není. Věřím, že to bude s tejpem v pohodě," řekla novinářům osmadvacetiletá oštěpařka.

Podstoupila více konzultací i celkové vyšetření. Výsledkem bylo, že je jinak zdravá. "To je dobré vědět, ne?" usmála se.

Vrcholem sezony bude mistrovství Evropy na konci července v Barceloně. Doma by se Špotáková měla ukázat tradičně na Zlaté tretře v Ostravě (27. května), na Memoriálu Josefa Odložila (14. června) v Praze a na mistrovství republiky v Třinci (17. července).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž