Pavel Maslák vyhrál v Ostravě běh na 300 metrů.

Pavel Maslák vyhrál v Ostravě běh na 300 metrů. | foto: ČTK

Už jsem se probral, hlásil po vítězství v Ostravě čtvrtkař Maslák

  • 2
Pavel Maslák, který se chystá na obhajobu titulu halového mistra Evropy v běhu na 400 metrů, v úterý na mítinku v Ostravě vyhrál o sto metrů kratší trať časem 32,79 vteřiny. Chtěl však běžet pod 32,5 vteřiny.

Proč to nevyšlo?
Nezvládl jsem to úplně takticky. Hodně sil mě stálo, abych seběhl Honzu Tesaře, který běžel vedle mě. Pak jsem dlouho běžel s ním a myslel si, že pomalu. Ale tak pomalé to nebylo a ke konci mi došly síly. Kdybych všechno tak moc nevnímal, bylo by to možná lepší.

Co pro vás netypický běh na 300metrů znamená?
Je to zpestření a hlavně je to dobrá věc k tréninku na čtvrtku.

Na březnové mistrovství Evropy do Glasgow pojedete s jasným cílem vyhrát počtvrté za sebou?
Určitě. Zpočátku sezony jsem myslel, že budu rád, když postoupím do finále, protože jsem v Norsku běžel za 47,10. Ale nějak jsem se probral. Teď už to je nadějnější. A kluci, od kterých jsem čekal rychlejší časy, neběhají tak rychle. Chci obhájit titul, ale budu rád za medaili.

Co vás před šampionátem čeká?
Teď si odpočinu a doufám, že doléčím rýmu. O víkendu bych měl jít na mistrovství republiky v Ostravě šedesát metrů. Potom pojedu na mítink do Düsseldorfu, ale to ještě kvůli nachlazení musím zvážit, abych nic nepodcenil a byl zdravý na Evropě.

Jací soupeři vás v Glasgowě čekají?
Největšími soupeři by měli být Luka Janežič, Óscar Husillos, který zatím nemá takovou formu. Dále Karol Zalewski, ale i další. Nebudou to jen mladší kluci, ale i starší, kteří nemají venku tak velké šance a začali se více zaměřovat na halu.

Loni jste na evropském šampionátu hovořil o úbytku závodnické energie i motivace. Už je máte zpátky?
Je to lepší než minulý rok. Čím to je, nevím. Čeká mě ale svatba, budu otcem. Možná se těším na jiné radostné chvilky a nepřemýšlím tolik nad atletikou.

Takže už máte i jiné hodnoty?
Ano, ale nechci, aby to hrálo moc velkou roli. Atletika je to, co mě živí, co mě těší, musí být v žebříčku hodnot vysoko. Přesto už je na prvním místě je rodina.

Před časem jste říkal, že se v létě zaměříte i na jiné tratě než 400 metrů. Platí to?
Platí, budeme trénovat spíš dvoustovku, abych si odpočinul. Trenér s tím ještě moc nepočítá, ale chtěl bych si odběhnout i pár čtyřstovek, abych věděl, jak na tom jsem.

A vrcholem bude podzimní mistrovství světa v katarském Dauhá?
Domluvili jsme se s trenérem, že tam nejspíš nepojedeme. Chci ho vypustit, protože v době, kdy šampionát bude, už se obyčejně připravujeme na další sezonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž