Oštěpařské dítě vyrostlo. Už je královnou

  • 2
Ósaka - (Od zvláštního zpravodaje MF Dnes) - Je živlem, neustále pozorujícím, co se děje. Jé, tamhle leze pavouk, ukazuje. Koukejte na to mé číslo, nabádá. Z mobilu jí vyzvání melodie z Maxipsa Fíka. Barbora Špotáková.

Nechala se nafotit jako punkerka, zvládla vojenský přijímač. Na zemědělské univerzitě studuje ekologii.

"Jednou třeba skončím na ministerstvu životního prostředí. Nebo si založím veřejnou skládku a budu tam vozit z Německa odpad," žertovala.

Ale především je skvělou atletkou. Nejlepší na světě ve svém oboru. Přestože ještě loni říkala: "Jsem ještě takové oštěpařské miminko."  Miminko vyrostlo. Včera před 22. hodinou ósackého času se stalo královnou.

Bývala sedmibojařkou, rok studovala i trénovala v USA, ale když se v sezoně 2002 vrátila domů, zčistajasna splnila oštěpařský limit pro evropský šampionát. Tehdy Jan Železný tvrdil: "Budeš házet daleko."

Zviklal ji. "Když to říká on, musím o tom začít přemýšlet," řekla si. Vícebojařskou partu záhy opustila.

Odreaguje se třeba u Pinkasů

Geniální tah! Po začátečnických lekcích v podobě kvalifikačních zklamání (to na šampionátu v Helsinkách předloni obrečela) loni zazářila naplno.

U šesti z deseti nejdelších světových hodů minulé sezony bylo její jméno. Jen na mistrovství Evropy jí zlato posledním pokusem sebrala Němka Neriusová, osud českých oštěpařek.

"Loni jsem byla suverénní a Evropu přesto nevyhrála. Letos jsem suverénní nebyla a jsem zlatá. Je to hop, nebo trop," tvrdí.

Odreaguje se u literatury faktu. U piva u Pinkasů, kousek od svého pražského bytu. Při plážovém volejbalu s přítelem Lukášem, hasičem z povolání. Nebo při divoké jízdě na horském kole.

Trenér Rudolf Černý už si na její občasné vylomeniny zvykl. "Báře pomáhají a sport i tak bere zodpovědně," říká.

Zlatá nit českého oštěpu byla včera její zásluhou navázána. "Barča dozrála ve skvělou závodnici. Vyrovnala se s technikou i tlakem," ocenil Jan Železný.

A Dana Zátopková, olympijská šampionka z Helsinek 1952, dojatě sdělovala: "Mám radost, že tradice pokračuje. Prožívala jsem to tak, až se mi svíralo hrdlo."

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se na MS v Ósace stala mistryní světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž