Nemotorný mladík s knírkem vládne. Král evropského sprintu zaujal i Bolta

  9:07
Barcelona (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Jeho jméno znamená v překladu z francouzštiny mistr, pán či vládce. V Barceloně přesně takový byl. Christophe Lemaitre, vládce sprintů – francouzský mladík s rašícím knírkem se stal největším objevem šampionátu.

NEJRYCHLEJŠÍ EVROPAN. Francouz Christophe Lemaitre slaví svůj triumf. | foto: AP

Říkají o něm, že pro evropské sprinty i evropskou atletiku je darem z nebes. Dokonce už i Usain Bolt vzkazuje: "Mám toho chlapce v merku."

Na stovce jejich výkony stále dělí 40 setin a zatímco Jamajčan už vlastní olympijský i světový double, Lemaitre jen ten evropský.

Ale cosi mají společného. S atletikou začali oba pozdě. Ale jejich vzestup byl raketový.

"Lemaitre byl v osmnácti letech mistr světa juniorů, v devatenácti evropský rekordman. Rok co rok jde nahoru. Kromě ulitého startu v meziběhu na loňském mistrovství světa zatím nic nepokazil," říká český reprezentační kouč Luděk Svoboda.

Zlato, zlato, zlato – tak jako Bolt

Podobně jako Bolt si dával na čas, než poprvé zkusil najedné akci dvojkombinaci 100 a 200 metrů. Předtím si vždy vybíral jen jednu trať. "To ukazuje, že má dobré vedení. Nepřetížili ho. Mohl brát mnohem víc mládežnických medailí, ale nechtěli po něm žádné divočiny," tvrdí Svoboda.

Hvězdy šampionátu

Christophe Lemaitre (Fr./sprinty)
Zlaté sprinterské double slavil před čtyřmi lety i Portugalec Obikwelu. Lemaitre je však prvním v Evropě narozeným sprinterem, který na double za posledních 32 let dosáhl. Před ním to byl Ital Mennea v Praze 1978. Třetí zlato navíc Francouz přidal ve štafetě.


Andreas Thorkildsen (Nor./oštěp)
Na velkých akcích pan Neporazitelný. Už má dvě zlata z olympijských her, jedno z mistrovství světa, dvě z mistrovství Evropy. K Železnému mu chybí ještě jedno zlato, ale hlavně světový rekord.


Renaud Lavellenie (Fr./tyč)
Při zlatém skoku přes 585 cm měl snad třiceticentimetrovou rezervu. Bude to třiadvacetiletý Francouz, kdo jednou sebere Sergeji Bubkovi světový rekord? "Jen obloha je můj limit," kopíruje motto Jeleny Isinbajevové.


Natlija Anťuchová (Rus./400 m př.)
To je zlepšení! Ve finále na 400 metrů překážek překonala osobní rekord o 1,08 vteřiny, jen půl vteřiny zaostala za rekordem světovým. Přitom trať běhá jen rok.


Mo Farah (Brit./dlouhé běhy)
Ceněný double na 5 000 a 10 000 metrů pro někdejšího mistra Evropy v krosu.

Lemaitrovy výkony jsou o to obdivuhodnější, že jeho koučem je sedmdesátiletý Pierre Caraz, který nikdy nebyl profesionálním trenérem, ani specialistou na sprinty – naopak, v roce 1987 dovedl Paula Arpina k bronzové medaili na mistrovství světa v krosu.

"Právě proto, že před Barcelonou nikdy nezkusil dvojstart, jsem mu na dvoustovce nevěřil," říká Svoboda. Lemaitre poprvé v životě absolvoval šest běhů ve čtyřech dnech. A pouhých 46 hodin po vítězné stovce ovládl i dvojnásobnou trať! A v neděli navíc přidal třetí zlato ve sprinterské štafetě.

Neumí start – i to ho s Boltem spojuje. Ovšem jeho zrychlení ve finiši je pastvou pro oči. Viděli jste semifinále na 200 metrů? Jako by se kolem pelášících koček přehnal gepard.

A pak finále: Brit Malcom vedl o pět metrů, Lemaitre byl až čtvrtý. "Nevěřil jsem, že ještě mohu vyhrát," přiznal později. "Ale jeho posledních dvacet metrů bylo nezapomenutelných," napsala internetová stránka European Athletics.

Vyhrál o setinu. "Já vůbec netušil, že se tak rychle blíží," tvrdil Malcom. Snad ani Bolt nedokáže tak zrychlit, neslo se pak Olympijským stadionem.

"Ono to klame," namítá Svoboda. "Bolt běží daleko před ostatními, proto tolik nevnímáme, jak na posledních metrech zrychluje."

Může běžet stovku za 9,80?

Pokud v něčem má Lemaitre obrovskou rezervu, pak je to technika. Jeho běh je zcela nestylový, nekoordinovaný, rukama mává jako větrný mlýn.

"Je neskutečně tuhý," říká Svoboda. "Nemá skoro žádný rozsah pohybu, nepředkloní se, všechno mu to zatím drží pohromadě jen svaly. Ruce má rozházené, zato nohy, to jsou dlouhé páky. Jdou mu úžasně."

Synovi laboratorního pracovníka a sekretářky je teprve dvacet let. Může mít před sebou zářnou budoucnost. Experti nicméně varují: Jestliže na své tělesné konstrukci nebude pracovat, nemusí vydržet dlouho.

A pokud vydrží? Může se přiblížit až k Boltovi? "Tomu nevěřím," povídá Svoboda. "Může se dostat na stovce k 9,80. Ale aby běhal s takovou technikou 9,60, mi připadá nemožné. A pokud se jí pokusí změnit, může se rozhodit."

Co se také přihodilo na šampionátu

Nechtěli ji a je zlatá

Francouzka Myriam Soumaréová se raduje z vítězství na dvoustovce.Třiadvacetiletá Francouzka Myriam Soumaréová původně nebyla vůbec v nominaci, doplnili ji tam až tři týdny před ME. Ač získala senzační bronz na stovce, před finále na 200 metrů byl kurz na její triumf 50:1. Předvedla skvělý finiš, vyhrála a skákala radostí jako antilopa.

V Evropě lepší než doma

Pouhých dvanáct dnů poté, co Arturo Casado skončil na mistrovství Španělska až druhý, ovládl evropské finále rozdílem třídy. To oštěpařka Linda Stahlová prohrála na mistrovství Německa dokonce jak se zkušenou Obergföllovou, tak s další krajankou Molitorovou. V Evropě pak neprohrála s nikým.

Co je to jeden centimetr?

Běloruský koulař Andrej Michněvič se raduje z vítězství na mistrovství Evropy.Nejtěsnější vítězství se zrodilo v závodě koulařů: zlatého Bělorusa Andreje Michněviče a polského favorita Tomasze Majewského dělil jediný centimetr. Michněvič si k sobě tentokrát štěstěnu naklonil - před čtyřmi roky na ME v Göteborgu prohrál zlato o dva centimetry.

Prokletý jeden bod

Tomu už se říká pech. Při letošním kladenském desetibojařském mítinku chyběl Bělorusovi Eduardu Michanovi jediný bod k tomu, aby poprvé překonal pro sebe magickou hranici 8 000 bodů, nasbíral jich 7 999. Jeho výsledek v Barceloně? Světe, div se: znovu 7 999 bodů.

Bože, kde to jsme?

Ruska Maria Savinovová se raduje z postupu do finále v závodě na 800 m.Rusky Savinovová (pozdější vítězka), Kljuková a Andrianovová málem nestihly rozběh na 800 metrů. U hotelu nasedly omylem do autobusu, který je místo na Olympijský stadion zavezl na opačný konec Barcelony k tréninkovému stadionu. Zachránilo je taxi a sprint do svolavatelny.

Není tretra jako tretra

Atleti experimentují, to ano. Obuv španělského oštěpaře Rafaely Barazy byla vskutku unikátní: na jedné noze tretra Nike, na druhé Mizuno. K postupu z kvalifikace mu nepomohly.

Co také zaznělo na ME atletů

Petr Svoboda v cíli finálového závodu neskrýval zklamání.

"Sebemenší chybička se tu tvrdě platí. Když škobrtne Svoboda na překážkách, je konec. Musíme věřit a fandit, že neškobrtne."
Josef Šilhavý, trenér Věry Cechlové, tři dny předtím, než Svoboda škobrtl ve finále


"Nejradši bych hned jel domů. Tady hned bych si sednul na letadlo a letěl domů. Ale jestli mě chce někdo kritizovat za jeden závod, tak ať mi to přijde říct do očí. Velice rád si poslechnu, že jsem ničema."
Petr Svoboda po svém 6. místě na 110 metrů překážek


"Nechápu to. Mé číslo pokoje je 1263, mé telefonní číslo končí 1263 a teď jsem vyhrála v národním rekordu za 12,63. Nomen omen."
Nevin Yanitová, vítězka na 100 metrů překážek


"Vytuhla jsem jako prase. Protivítr byl dneska takový, že by tu mohli testovat vysokohorské stany. Asi se půjdu utopit. Nebo mě zastřelte."
Zuzana Bergrová po semifinále na 400 m překážek


"Běžel jsem finále pod šťastnou hvězdou. Jsem nejšťastnější muž na světě. Rok 2010 je mým rokem."
Mark Lewis-Francis, nikoliv zlatý, ale stříbrný na 100 metrů


"Takové bobky jsem naposledy měla jako juniorka, když jsem poprvé přijela na velkou soutěž."
Barbora Špotáková o obavách před kvalifikací


"Nemohl jsem pořádně zvednout nohy. Připadal jsem si, že běžím v pohorkách."
Michal Uhlík po konci v semifinále

Běloruská koulařka Nadežda Ostapčuková a jeden z jejích pokusů ve finále.

"Tajemství mého úspěchu? Zklidnila jsem se. Už chodím na diskotéku jen třikrát týdně."
Naděžda Ostapčuková, zlatá běloruská koulařka

"Dala bych si během závodu i šálek čaje, tak pohodlně jsem se cítila."
Marija Savinovová, zlatá na trati 800 metrů


"Nejsem týmová hráčka. Proto jsem nechala házené a radši házím oštěpem. Když prohraju, můžu nadávat jen sama sobě."
Linda Stahlová, mistryně Evropy v hodu oštěpem


"To byla chyba hodná mladšího žáka. Možná ani toho ne."
Petr Frydrych o 2. pokusu v kvalifikaci, k němuž se rozběhl, i když na odhadové čáře stál kužel


"Když na mě volali fanoušci, myslel jsem si, že mi fandí. Tak jsem jim zamával. A oni přitom křičeli, že mi utíká časový limit."
Jan Kudlička o tom, jak poprvé v životě "zaspal" pokus na základní výšce


"Přes zimu zase budu chodit do práce. Je to ideální trávení volného času, přijdu tam na jiné myšlenky. Kdo neví, jak dál, mohu mu jen doporučit, aby pracoval. Líp se mi pak dodržuje denní rytmus, když musím vstávat na šestou do práce."
Instalatér Antonín Žalský, osmý koulař Evropy

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Salač dojel ve Velké ceně Španělska jedenáctý, radoval se domácí Aldeguer

28. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  13:57

Filip Salač ve Velké ceně Španělska Moto2 bodoval na jedenáctém místě. V Jerezu zvítězil domácí...

Finsko má v nominaci na České hry dvě posily z NHL a čtyři olympijské vítěze

28. dubna 2024  13:49

Hokejisté Finska mohou počítat pro České hry v Brně v příštím týdnu se dvěma posilami z NHL. Kouč...

Skifařka lehkých vah Neuhortová obhájila na veslařském ME bronz

28. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:08

Skifařka lehkých vah Kristýna Neuhortová obhájila na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu...

Vítězné tažení Bejlek v Madridu pokračuje, v osmifinále vyzve Rybakinovou

28. dubna 2024  12:59

Osmnáctiletá česká tenistka Sára Bejlek na turnaji v Madridu pokračuje ve vítězném tažení. Ve...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...