Chorvatka Blanka Vlašičová v závodě výškařek na atletickém ME v Barceloně.

Chorvatka Blanka Vlašičová v závodě výškařek na atletickém ME v Barceloně. | foto: AP

Nejlepší atletkou Evropy uplynulé sezony byla zvolena výškařka Vlašičová

  • 1
Nejlepší evropskou atletkou sezony byla vyhlášena chorvatská výškařka Blanka Vlašičová. Vítězství v anketě se dočkala podruhé v kariéře, což se předtím povedlo jen ruské tyčkařce Jeleně Isinbajevové a bývalé vícebojařce a nyní dálkařce Carolině Klüftové ze Švédska.

Vlašičová měla velmi dobrou sezonu. V hale zůstala neporažena, skočila národní rekord 206 cm a stala se v Dauhá halovou mistryní světa. Její halový výkon v létě nikdo nedokázal překonat a Vlašičová se stala v Barceloně také mistryní Evropy.

Vyhrála dvanáct ze čtrnácti závodů a včetně všech sedmi mítinků premiérového ročníku Diamantové ligy a triumfovala také na domácí půdě ve Splitu při Kontinentálním poháru.

Své ocenění dostane Vlašičová při galavečeru Evropské atletické asociace v sobotu 16. října v Bělehradu.

Nejlepším mužem uplynulé sezony se stal francouzský sprinter Christophe Lemaitre, objevy roku jsou francouzský trojskokan Teddy Tamgho a chorvatská diskařka Sandra Perkovičová. V anketě hlasovali fanoušci, novináři, členové národních federací a experti.

Anketa o nejlepší atletku Evropy podle EAA

1. Vlašičová (Chorv./výška), 2. Ennisová (Brit./víceboje), 3. Sailerová (Něm./100 m), 4. Wlodarczyková (Pol./kladivo), 5. Soumareová (Fr./200 m), 6. Yanitová (Tur./100 m př.), 7. Firovová (Rus./400 m), 8. Anťjuchová (Rus./400 m př.), 9. Savinovová (Rus./800 m), 10. Ostapčuková (Běl./koule).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž