Keňská chodkyně Grace Njueová získala na Hrách Commonwealthu 2010 bronz v

Keňská chodkyně Grace Njueová získala na Hrách Commonwealthu 2010 bronz v závodě na 20 kilometrů. | foto: Profimedia.cz

Nechtěla zklamat rodiče, dala se na chůzi. A na MS chce dojít pro zlato

  • 0
Možná za to mohl rozbitý budík, možná zpožděný autobus, Grace Njueová jednou přišla pozdě do školy. Naneštěstí právě v den, kdy se konala oblastní středoškolská soutěž v atletice. Mladá Keňanka nestihla svoji běžeckou pětku a musela nastoupit do chodeckého závodu. U chůze už zůstala a teď chce bojovat o zlato na MS v Koreji.

"Na střední jsem byla běžkyní na pětce a mí rodiče si zvykli na pódiová umístění, kdykoliv jsem startovala na školních hrách," vzpomínala Njueová na stránkách deníku Standard Media. "Proto mi velkoryse platili dopravu a jídlo."

Když v osudný den dorazila na školní stadion, zjistila, že pětikilometrový běh už dávno odstartoval.

A protože nechtěla svoje rodiče zklamat, že by domů přijela s prázdnýma rukama, rozhodla se místo běhu na 12 okruhů nastoupit do chodeckého závodu. "Byla to poslední zbývající disciplína," říkala. "A já jsem skončila druhá."

Dnes si musí 32letá atletka svoje rozhodnutí pochvalovat. Od té doby si došla pro tři africké tituly a loni na Hrách Britského společenství v Dillí byla bronzová.

Njueová se dnes jeví jako jeden z největších talentů, který kdy v Keni vyrostl. Navíc v disciplíně, ve které nikdy její reprezentanti na mezinárodní scéně nezářili. A teď chce kráčet pro úspěch na světovém šampionátu, který startuje o víkendu v Tegu.

"Za tuhle příležitost jsem se roky modlila. A teď konečně přišla. Vím, že mě čeká náročný úkol, zvlášť v boji s Australankami a Ruskami, ale já se nikoho nebojím," hecovala se. "Trénovala jsem tvrdě a v Tegu ukážu svoji kuráž."

Silná slova pronáší navzdory faktu, že v letošních oficiálních tabulkách není ani v první stovce a nejlepším sezonním časem 1:36:42 hodiny ztrácí na nejrychlejší ženu přes jedenáct minut.

Červencový výkon 1:28:15 hodiny, kterým na šampionátu v Nairobi znovu vylepšila vlastní africký rekord na 20 kilometrů a kterým by se dostala na sedmé místo světa, jí nemohl být uznán. Trať totiž svojí délkou neodpovídala pravidlům.

V Tegu už ale bude platit ten správný metr pro všechny. A Njueová slibuje: "Budu tam bojovat o zlato."


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon