Christina Obergföllová

Christina Obergföllová po odhodu. | foto: Reuters

Na zlato nebude třeba 70 metrů, předvídá největší soupeřka Špotákové

  • 0
Berlín (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Na tribuně jí bude fandit devadesát fanoušků, kteří přijeli jen a jen za ní. V tomhle ohledu německá oštěpařka Christina Obergföllová porazí svou českou soupeřku Barboru Špotákovou. Dnes je obě čeká kvalifikace. "Necítím tlak, na závod se těším," říká domácí favoritka na zlato.

Za pár dní jí bude 28 let. Drží nejlepší výkon sezony mezi oštěpařkami: 68,59 metru. Má bronz z olympiády v Pekingu a k tomu dvě stříbra z mistrovství světa. "V Berlíně získám medaili a možná si hodím osobní rekord nebo nejlepší výkon sezony," plánuje Christina Obergföllová.

Právě ona je jednou z německých atletek, k nimž budou domácí fanoušci na světovém šampionátu v Berlíně upínat své naděje. Aby uspěla, radil jí i bronzový oštěpař z mistrovství světa 2003 Boris Henry. "A před závodem se potřebuji dobře vyspat," uvedla Obergföllová v dotazníku Německého atletického svazu. Promluvila i s českými novináři

Nedávno jste měla drobné potíže s mezižeberními svaly. Jak jste na tom před vaší soutěží na šampionátu?
Nejsem stoprocentně v pořádku, ale zranění mi nedělá problémy v mysli ani při soutěži. Cítím ho po házení a závodě, ale nikoli, když jdu na něj.

Každopádně to vypadá, že pro vás bude důležité kvalifikaci zvládnout prvním hodem a pak odejít.
To je samozřejmě nejlepší, ale není pro mě problém házet víckrát. V tréninku jsem zvládla dvacet hodů bez potíží.

Šampionát se koná v Německu, vaší zemi. Jak snášíte tlak a očekávání?
Nevadí mi to. Jsem ráda, když je na stadionu hodně lidí a podporují mě. Necítím tlak, na závod se těším. Byla jsem mimo Berlín a přijela až v pátek. Ale na diváky se opravdu těším. Nemám strach. Naopak, ženou mě dopředu.

Barboru Špotákovou přijede z Česka podpořit šedesátka kamarádů a příbuzných. Kolik blízkých fandů budete mít v Berlíně vy?
Okolo devadesáti.

Souhlasíte s tvrzením, že na tři medaile na mistrovství světa jsou čtyři adeptky: vy, Špotáková, vaše krajanka Neriusová a Ruska Abakumovová?
Ano, dá se to tak říct.

Jen je tajemstvím, co se dá čekat od Abakumovové, stříbrné z loňské olympiády.
Netuším, co předvede. Ale závodila před dvěma týdny, hodila přibližně 64 metrů. Myslím, že má stále technické problémy. Nepředvedla 67 metrů jako loni před olympiádou, ale to nic neznamená. Mám ji na svém seznamu pro hranici 70 metrů.

Tu bude nutné přehodit na berlínském šampionátu pro zisk zlata?
Teď si myslím, že 68 nebo 69 metrů bude stačit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž