Mistryně světa v tanci zběhla k atletice

  • 5
Ostrava - Povědomá tvář s podobou po slavné matce vyběhla tento týden v Ostravě na atletický ovál při světovém šampionátu do 17 let. Běžkyně Jana Slaninová je celá máma. A tou je Taťána Netoličková, která coby atletka proslula pod jménem Kocembová. Dceru, pro niž je start na světovém šampionátu velkou atletickou premiérou, má s prvním manželem Janem Slaninou.

"Maminka to prožívá," směje se mladá závodnice, která na rozdíl od maminčiny milované trati – čtyřstovky – běhá stovku.

"Ona když běží, tak pořád tancuje. Ruce i nohymá takové jakoby rozevláté," popisuje dceřiny pohyby lehce nespokojeně bývalá skvělá atletka, která se teď zabývá trénováním mládeže.

Její Jana propadla atletice teprve před dvěma roky, předtím se devět let závodně věnovala – tanci. "A dobře. V diskotancích byli s družstvem čtyřikrát mistry světa," pochlubila se hrdá máma.

V přechodu k atletice však prsty nemá: "Doma žádný nátlak nebyl," řekla Jana Slaninová. "Ale moc mě tím potěšila," přiznala.

Přesto ji k atletice přivedla právě její rodina: "I starší sestra dělala atletiku a mě po devíti letech tancování lákalo zkusit něco jiného." Na dráze začala ve velkém stylu.

Hned první závody vyhrála, stejně jako první republikový šampionát ve své věkové kategorii. Vše bez speciálního atletického tréninku. "Měla jsem natrénováno z tancování," řekla Jana Slaninová.

Na ostravském mistrovství světa atletů do 17 let, které dnes začíná, však žádné zázraky od své dcery Taťána Kocembová-Netoličková nečeká: "Za ty dva roky jsme na stadionu odvedly spoustu práce. Ale pořád jsou tam rezervy a spousta práce nás ještě čeká." Mladou sprinterku navíc letos brzdí natažený svalový úpon na boku.

Pro mámu a trenérku zároveň bude úspěch, pokud se dcera na mistrovství světa dostane na stovce na hranici osobního rekordu 12,30.

"A to by mohlo vyjít, protože v souboji s těmi nejlepšími se člověk vždycky vyšťaví," dodala Taťána Kocembová-Netoličková.

Příště už třeba bude dcera stejně jako kdysi její máma bojovat o medaile.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž