DŮVOD K ÚSMĚVU. Američan Aries Merritt  se raduje, právě vyhrál zlatou medaili

DŮVOD K ÚSMĚVU. Američan Aries Merritt se raduje, právě vyhrál zlatou medaili v závodě na 110 m překážek. | foto: AP

Nejdřív vyrazí za titulem, pak krále překážek čeká transplantace

  • 0
Deset překážek mu v Pekingu stojí v cestě za premiérovým titulem mistra světa, nejtěžší překážku ale světový rekordman Aries Merritt bude muset překonat až po šampionátu. Olympijského vítěze z Londýna čeká příští týden transplantace ledvin, která pro něho může znamenat konec kariéry.

Třicetiletý Američan si proto užívá každý start v Číně, jako by byl jeho poslední. Z rozběhů postoupil do semifinále na 110 metrů překážek druhým nejrychlejším časem a na blížící se zákrok se snaží nemyslet. „Ale je to děsivé. Je to operace. Tohle vlastně může být můj poslední závod, pokud všechno nepůjde hladce. Někde vzadu v hlavě to pořád mám,“ řekl agentuře AP. „Teď se ale snažím myslet především na šampionát. Závod po závodu,“ dodal.

Merritt začal pociťovat problémy po mistrovství světa v Moskvě před dvěma lety. Lékaři poté odhalili, že má vzácnou genetickou poruchu, která ovlivňuje činnost ledvin. Ty jeho pracují na necelých 20 procent. Půl roku od října 2013 do dubna 2014 strávil v nemocnici, výrazně ztratil na váze, potýká se s velkou únavou a ztrátou energie. Přesto chce v Pekingu závodit, ne se jen zúčastnit.

„V hloubi srdce věřím, že se můžu vrátit domů s nějakým cenným kovem,“ řekl Merritt s tím, že myšlenky na návrat k závodění a na obhajobu olympijského zlata příští rok v Riu si zatím nepřipouští. „Běhání je teď pro mne velice užitečné kvůli udržení duševní rovnováhy. Soustředím se na šampionát a ne na transplantaci. Až bude po něm, zaměřím se na ni. Je to lepší, než sedět doma na posteli a nervovat se,“ uvedl.

Transplantaci má podstoupit ve Phoenixu 1. září, tři dny po finále. Jednu ze svých zdravých ledvin mu daruje jeho sestra LaToya.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž