Valerie Adamsová na mítinku Diamantové ligy v Monaku.

Valerie Adamsová na mítinku Diamantové ligy v Monaku. | foto: AP

Koulařka Adamsová vyhrála popáté celkové hodnocení Diamantové ligy

  • 0
Popáté v kariéře ovládla novozélandská koulařka Valerie Adamsová hodnocení atletické Diamantové ligy. V předehře finálového mítinku v Bruselu sice stejně jako na OH v Riu de Janeiro podlehla americké rivalce Michelle Carterové, z předchozích závodů však měla dostatečný náskok.

Jedenatřicetiletá Adamsová, vítězka čtyř ze sedmi závodů v seriálu, měla celkové prvenství matematicky jisté již před soutěží. Vítězství v Diamantové lize spojené s prémií 40 000 dolarů (asi 961 tisíc korun) je ale podmíněno účastí na finálovém mítinku.

V soutěži na náměstí Grande-Place v historickém centru belgické metropole Carterová výkonem 19,98 metru porazila Adamsovou o 41 centimetrů.

Hodnocení Adamsová ovládla po roční pauze způsobené zdravotními problémy a stala se čtvrtou atletkou s pěti celkovými triumfy. Vyrovnala se chorvatské diskařce Sandře Perkovičové a americkému trojskokanovi Christianu Taylorovi, rekordmanem je se sedmi prvenstvími francouzský tyčkař Renaud Lavillenie.

Ti všichni potvrdili svoji dlouholetou nadvládu na prvním finálovém mítinku v Curychu, v pátek v Bruselu bude korunováno zbývajících 15 králů jednotlivých disciplín.

Závěrečný mítink atletické Diamantové ligy v Bruselu

- soutěž se konala den před finále na náměstí Grande-Place

Ženy
Koule:
1. Carterová (USA) 19,98, 2. Adamsová (N. Zél.) 19,57, 3. Mártonová (Maď.) 19,11 - soutěž se konala na náměstí Grande-Place.

Konečné pořadí: 1. Adamsová 58 b., 2. Mártonová 33, 3. Carterová 32.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž