Paul Kipsiele Koech

Paul Kipsiele Koech | foto: Profimedia.cz

Kola si už raději počítám sám, zavzpomínal Koech na Zlatou tretru

  • 0
Jedním z vrcholných momentů čtvrtečního atletického Mítinku světových rekordmanů v pražské O2 Aréně bude bezpochyby běh mužů na 5000 metrů. V půl deváté večer do něj odstartuje plejáda výtečných Afričanů, v čele s Paulem Kipsielem Koechem. "Chtěl bych zaběhnout čas pod třináct minut," oznámil Keňan den před závodem.

Vcelku odvážný cíl, vždyť v historii se v halových závodech běžela pětikilometrová trať pod hranicí třinácti minut jen čtyřikrát. Letošní světové tabulky vede časem 13:17,89 Etiopan Bekana Daba, který rovněž nechybí ve startovní listině pražského běhu.

"Cítím se dobře, takže i čas by mohl být dobrý," míní sedmadvacetiletý Koech, bronzový z olympijských her v Aténách na trati 3000 metrů překážek. A právě steepl je trať, na které v uplynulých dvou sezonách prakticky vládl světovým tabulkám.

Na vrcholných akcích se mu ale zdaleka tolik nedařívá. Vedle aténského bronzu stojí z jeho sbírky úspěchů za zmínku snad už jen stříbro z loňského halového MS ve Valencii na hladké tříkilometrové trati. "Vím, ale pořád je čas to změnit. Třeba už v téhle sezoně," míní odhodlaně.

Pořádná porce smůly ho potkala i před třemi roky na ostravské Zlaté tretře. Tehdy dorazil ve velké formě a s cílem zaběhnout steepl ve špičkovém čase. A zřejmě by se mu to i podařilo, nebýt fatální chyby pořadatelů. Ti mu zazvonili do posledního kola o jeden okruh dříve, následná radost z vítězství tak byla předčasná . "Tahle příhoda nejde zapomenout,“ usmíval se včera Koech. „Od tohoto závodu si raději kola počítám pečlivě sám," dodal s úsměvem.

Ostravský závod sice nakonec dokončil, ale musel být diskvalifikován. Ve „falešném“ posledním kole vynechal překážku. "Smůla. Ale zítra něco takového nehrozí," uzavřel vzpomínky na ostravský závod.

Ve čtvrtečním večeru bude mít po svém boku vedle běžců z Etiopie, Alžírska, Súdanu a Maroka hned šest krajanů, včetně „zajíců“ Jamese Kosgeie a Boniface Kiruiho. "Jsou to velmi dobří běžci, takže by mohli udělat tempo na hodně rychlý závod," doufá Koech.

Dráhu v O2 Aréně si vyzkoušel až ve středečním podvečeru, ale v Praze nezahálel ani předtím. "Běhal jsem v okolí hotelu kde bydlím. Bylo to příjemné, v sympatické částí města a navíc pěkně svítilo sluníčko. Skoro jako u nás v Keni," usmíval se..


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž