Kárníkovou brzdila v kruhu nervozita

  • 8
Göteborg - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Po dlouhých letech se česká atletika dočkala na vrcholném podniku sezony startu české koulařky. Pětadvacetiletá Jana Káarníková předvedla v kvalifikaci výkon 15,79 metrů, což stačilo na patnácté místo. "Spokojena jsem s umístěním, s výkonem ale určitě ne," tvrdila po závodě.

Její osobní rekord z této sezony má hodnotu 16,97, plán zaútočit na sedmnáctimetrovou hranici v Göteborgu nevyšel.

"Připravená jsem přitom byla perfektně, jenže se na mě podepsala nervozita. Vůbec mi ty hody nevycházely po technické stránce," stěžovala si česká reprezentantka.

K závodu nastupovala s patnáctým nejlepším výkonem ze sedmnácti startujících, svou pozici tak obhájila.

"Určitě jsem nepomýšlela na postup do finále, soupeřky jsou tady výkonnostně o poznání lepší. Počítala jsem ale s výkonem o metr lepším," přiznala.

V první sérii poslala kouli na metu 15,69 a po nepovedeném druhém pokusu se v poslední sérii zlepšila o deset centimetrů. Díky tomu se vyhnula nevděčnému poslednímu místu, když přestihla dvě soupeřky. Ty se za ní srovnaly v centimetrových odstupech.

"Tak to při mě docela stálo štěstíčko," smála se sympatická atletka.

Na rozdíl od diskařek, které si stěžovaly na hodně drsný povrch v kruhu, koulařský sektor české diskařce vyhovoval. "Drsný kruh to je, ale pro mě by bylo mnohem horší, kdyby to v něm klouzalo."

Když končily na přelomu osmdesátých a devadesátých let kariéru její mnohem slavnější předchůdkyně Helena Fibingerová a Zdenka Šilhavá, byla Jana Kárníková ještě dítko školou povinné. "Ale pamatuju si na ně," smála se. "A hlavně doufám, že se budu zlepšovat tak, abych se jim co nejvíce přiblížila."

Letošní sezonu by ráda končila s výkonem začínajícím číslicí 17. "Když jsem na posledním mítinku v Litomyšli hodila 16,66, tak jsem myslela, že to vystupňuju tak, abych sedmnáct metrů přehodila na mistrovství Evropy. Bohužel to nevyšlo, ale sezona ještě nekončí. Doufám, že se to povede."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž