Trojskokan Jiří Vondráček na atletickém mítinku v Pardubicích.

Trojskokan Jiří Vondráček na atletickém mítinku v Pardubicích. | foto: Jakub Hřib

Zlepšit se o tři čtvrtě metru. Trojskokan Vondráček sní o olympijském Tokiu

  • 0
Na domácím mítinku v Pardubicích pokořil ve své hlavní disciplíně, trojskoku, šestnáctimetrovou hranici. A navrch přidal ještě triumf v dálce. „Věděl jsem, že mám formu,“ prohlásil atlet Hvězdy Jiří Vondráček.

Vítězství už měl v kapse. Přesto Jiří Vondráček cítil, že jeho vystoupení v trojskoku na pondělním Pardubickém atletickém mítinku něco chybí. Dvakrát skočil přes šestnáct metrů; jednou ale s lehkým přešlapem a podruhé se pro změnu odrazil příliš brzy. Ta šestnáctka prostě musí padnout, pomyslel si.

Před závěrečným šestým pokusem ho ovšem lehce vyvedl z míry vítr, který opět znatelně zadul. „Měl jsem z toho strach, protože jsem věděl, že můžu skočit daleko,“ přiznal Vondráček po závodě.

Obavy byly zbytečné. Roztleskal si diváky na tribuně a pak... doplachtil na 16,07 metru. Hned euforicky zatínal pěsti.

„Ani s tímhle ale nejsem úplně spokojený,“ ohlížel se Vondráček chvíli poté za pokusem už střízlivěji. „Druhý skok byl hodně špatný, podklesl jsem tam a došel spodem. Jsem rád, že jsem aspoň trefil desku,“ těšilo úřadujícího mistra republiky.

V předchozím průběhu soutěže to pro něj totiž byl docela problém. „Mám velkou formu, posunoval jsem si rozběh o 2,5 metru dozadu. Nemohl jsem vystihnout odraz. Do toho se točil vítr. Bylo těžké vůbec šlápnout na prkno,“ líčil 28letý borec.

Jeho poslední výkon je o plných 32 centimetrů lepší než ten, díky němuž nedávno vyhrál národní šampionát v Třinci.

„Tam to byl první závod po úrazu stehna (natržený zadní sval). Podvědomě jsem se bál, měl jsem to zatejpované. Skákal jsem po 11 měsících, 15,75 metru bylo fajn,“ srovnával Vondráček.

Francie mu unikla, šéftrenér dal přednost mladšímu

Reprezentanti ve čtvrtek odlétají na mistrovství Evropy družstev do francouzského Lille, ale Vondráček mezi nimi, navzdory vynikající fazoně, bohužel nebude. Přednost dostal teprve 20letý Jiří Zeman z pražské Dukly, jejž trojskokan Hvězdy jak v Třinci, tak i teď v Pardubicích porazil.

„Nevím, jestli se k tomu mám vyjadřovat... Zklamaný samozřejmě jsem. U některých disciplín jel mistr republiky, u jiných člověk s nejlepším výkonem sezony. Je to takové diskutabilní. Šéftrenér (Tomáš) Dvořák řekl: Mládí vpřed! Uvidíme. V Pardubicích se Jirkovi (Zemanovi) nedařilo. Doufám, že v Lille něco skočí,“ uvedl Vondráček.

Nejbližším sportovním podnikem tak pro něj bude ve středu 28. června populární Zlatá tretra v Ostravě. V trojskoku by se zde měl kromě jiných poměřit i s dvojnásobným olympijským vítězem Christianem Taylorem.

„Když mě přeskočí o víc než o dva metry, budu zklamaný,“ smál se Vondráček. „Zase se nechci nějak podceňovat, ale Taylor je závodník, který může skočit světový rekord, má velký potenciál. Myslím, že bude ‚ostřelovat‘ osmnáctimetrovou hranici. To je o dva metry víc, než jsem teď skočil já. Ale vím, že můžu dát 16,30, i 16,50. Myslím, že to bude skvělý závod a vyhecuje mě to. Zatím jsem ve větší konkurenci skákal vždycky líp,“ poznamenal.

Na srpnové mistrovství světa v Londýně by nicméně ani zmíněných 16,50 nestačilo, nominační limit je 16,80. „Řešilo by to mistrovství Evropy, které však letos není. Ale o to mi nejde. Můj hlavní cíl, i když to je možná velký sen, je olympiáda v Tokiu 2020. Mám tři roky na to, abych se zlepšil o tři čtvrtě metru. Když na Zlaté tretře skočím 16,50, chybí mi do olympiády už jen 30 centimetrů. To je pro mě ta hlavní motivace,“ nastínil Vondráček, který v Pardubicích vyhrál za výkon 7,41 metru i svoji doplňkovou dálku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž