S MEDAILÍ. Jaroslav Bába (vpravo) na stupních vítězů po soutěži výškařů na halovém mistrovství Evropy. Zvítězil Sergej Mudrov (uprostřed), druhý byl Alexej Dmitrik. | foto: AP

Výškař Bába veze evropský bronz, zlato získal Sergej Mudrov z Ruska

  • 9
Göteborg (Od našeho zpravodaje) - Český skokan do výšky Jaroslav Bába naznačil na mistrovství Evropy návrat do bývalé formy a výkonem 231 centimetrů vybojoval na mistrovství Evropy bronzovou medaili. Vyhrál suverénní ruský dlouhán Sergej Mudrov.

Obhájce stříbrné medaile z šampionátu v Paříži 2011 se v sobotním finále přenesl přes laťku ve výšce 231 centimetrů a nestačil jen na Rusy Sergeje Mudrova a Alexeje Dmitrika.

Pro Bábu je to čtvrtý cenný kov z velké akce, ve sbírce má i olympijský bronz z Atén a třetí místo z halového mistrovství světa v roce 2004. "Jsem tak šťastný, že jsem na medaili dosáhl," svěřil se Bába. "V kvalifikaci jsem se totiž zranil a i během finále mě to bolelo."

Rozhovor s bronzovým výškařem Bábou čtěte zde

Bába nezačal dobře. Na základní výšce 221 centimetrů musel jednou opravovat. "Šel jsem tam moc vlažně," přiznal. Přes následující laťky ve výšce 225 i 227 se však přenesl na první pokus. Podruhé sice o lehce zavadil, ale laťka se udržela na stojanech.

Na další postupné výšce 229 centimetrů Bába definitivně potvrdil, že se vrací do bývalé formy. Vyšla mu hned napoprvé. Na 231 sice potřeboval pokusy dva, ale rezerva zase byla obrovská.

Bohužel na první pokus český závodník na 233 centimetrů těsně shodil a další dva pokusy si nechal na další postupnou výšku. 235 centimetrů už však bylo nad jeho síly. "Škoda, že jsou dva Rusáci přede mnou, ale za medaili jsem moc rád," řekl.

Halové mistrovstí Evropy v Göteborgu

Finále:
Muži: Výška:
1. Mudrov 235, 2. Dmitrik (oba Rus.) 233, 3. Bába (ČR) 231


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž