Zuzana Hejnová na mítinku v Chebu

Zuzana Hejnová na mítinku v Chebu | foto: Martin Stolař, MAFRA

Na jablonecké Střelnici budou závodit hvězdy Hejnová a Collins

  • 0
Dvě velké atletické hvězdy ozdobí sobotní mezinárodní mítink Jablonecká hala. Vedle mistrů světa Zuzany Hejnové a veterána Kima Collinse bude na Střelnici bojovat i celá řada elitních českých reprezentantů.

I když na letošním už 45. ročníku mítinku Jablonecká hala nebude až taková koncentrace světových hvězd jako před rokem, i dnes se mohou fanoušci v hale na Střelnici těšit na mimořádný atletický zážitek.

Vloni byl jablonecký mítink poprvé zařazen do série největších evropských halových závodů a nabídl nejlepší konkurenci v historii. Hlavní superstar byl jednoznačně fenomenální francouzský tyčkař Renaud Lavillenie, světový rekordman a olympijský vítěz z Londýna 2012, který překonal laťku ve výšce 603 cm.

Na severu Čech se tehdy divákům předvedla i další světová esa jako sprinteři Kilty z Velké Británie a Ahyeová z Trinidadu, překážkáři Eaton z USA a Britka Porterová či v tyči nadějný Řek Karalis, jenž vytvořil světový dorostenecký rekord.

„Na mítink s takovými hvězdami je potřeba opravdu hodně peněz a nelze ho pořádat každý rok, ale i letos jsme se snažili přilákat zvučná jména a myslím, že se nám to povedlo,“ tvrdí Dušan Molitoris z pořádajícího Liazu Jablonec, předseda organizačního výboru.

Největšími letošními hvězdami budou v Jablonci světoví šampioni Zuzana Hejnová a Kim Collins.

Třicetiletá rodačka z Liberce Hejnová je na trati 400 metrů překážek dvojnásobnou mistryní světa z let 2013 a 2015 a na OH v Londýně vybojovala bronz. Dnes bude na Jablonecké hale startovat na netradiční distanci 60 metrů překážek, na které si na úterních závodech v Praze vytvořila časem 8,24 osobní maximum.

Zuzana Hejnová je odchovankyní AC Slovan Liberec, v letech 2002–2004 byla členkou TJ LIAZ Jablonec a v „domácím prostředí“ haly na Střelnici závodila naposledy v roce 2011. Tehdy si na mítinku Jablonecká hala vedle 60 metrů překážek (8,50) střihla cvičně i vrh koulí (11,88), protože tehdy byla ještě i v přípravě na víceboj.

Běh na 60 metrů ozdobí na Střelnici světová sprinterská legenda Kim Collins, kromě jiných skvělých úspěchů hlavně mistr světa na 100 metrů z roku 2003 z Paříže.

Už čtyřicetiletý veterán z ostrovního státečku Svatý Kryštof a Nevis se představil na mítinku Jablonecká hala již před dvěma lety a dokázal, že si i ve vyšším věku drží špičkovou výkonnost. Tehdy na Střelnici zvítězil za 6,58, osobní rekord má 6,49.

„Kromě těchto hvězd uvidí fanoušci v akci i špičkové české reprezentanty v čele s koulaři Prášilem a Staňkem, tyčkařem Balnerem, sprinterem Velebou nebo překážkářem Svobodou,“ přiblížil Molitoris. „Čeští atleti u nás mohou plnit limity na halové mistrovství Evropy.“ Mítink Jablonecká hala zatím nejvíce proslavila legendární koulařka Helena Fibingerová, která na Střelnici v roce 1977 vytvořila dosud platný světový halový rekord výkonem 22,50 metru.

Ambasadorkou letošního ročníku tradičního mezinárodního mítinku je jablonecká rodačka Barbora Špotáková, dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka v hodu oštěpem, která dnešní atletický podnik na Střelnici v 16.45 slavnostně zahájí. Vstupné je 100 korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž