Drummondovi za jeho chování hrozí trest

  • 22
Paříž - Jon Drummond možná na atletickém šampionátu v Paříži skončil. Americkému sprinterovi hrozí trest za chování po diskvalifikaci v meziběhu na 100 metrů. "Může být potrestán zákazem startu v dalším závodě," řekl agentuře AFP mluvčí Mezinárodní atletické federace (IAAF) Nick Davies. Co by to pro Drummonda znamenalo? Nemohl by za Spojené státy běžet štafetu 4x100 metrů.

O potrestání Drummonda se podle mluvčího IAAF bude jednat na čtvrtečním zasedání organizačního výboru. "Řada členů výboru byla jeho chováním velmi zklamána a pobouřena. O problému se bude 28. srpna určitě jednat," prohlásil Davies.

Jenže zástupci IIAF už vyzvali americkou atletickou federaci, aby Drummonda za jeho chování potrestala. Postih žádá také pro funkcionáře amerického týmu Michaela Caina, který vběhl na dráhu a rozhořčenému sprinterovi radil, aby se vrátil na start.

Verdikt mají Američané oznámit v úterý nejpozději ve 20 hodin. Pokud se nevyjádří, vynese nejspíš trest IAAF.
 
Člen výkonného výboru IAAF Jose Maria Odriozola navrhuje vyloučit Drummonda z mistrovství světa. "Myslím, že je velká pravděpodobnost, že se to stane," uvedl.
 
Světoví atletičtí funkcionáři však mají na počínání čtyřiatřicetiletého Američana značně rozdílné názory.

"Někteří to vnímají s porozuměním a chápou, že to pro něj byla jedna z posledních možností na velký úspěch, jiní zase požadují velmi tvrdý trest," řekl v rozhovoru pro agenturu AP generální sekretář IAAF István Gyulai.

Pro Drummondovo potrestání se vyjádřil mimo jiné šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, který závod sledoval z hlediště.

"Bylo to nesportovní chování, které by mělo být potrestáno zákazem činnosti nebo alespoň ostrou důtkou," citoval ho pařížský sportovní deník L'Equipe.
 
Rozběhy mužské sprinterské štafety jsou na programu v sobotu odpoledne. Trenér amerických atletů přitom před začátkem šampionátu prohlásil, že s výběrem čtveřice sprinterů vyčká na výsledky individuálních závodů.

Čtyřiatřicetiletý Drummond doplatil v nedělním meziběhu na změnu pravidel, jež vstoupila v platnost na počátku letošního roku. Po prvním nepovedeném startu totiž může být diskvalifikován kdokoliv z osmičky startujících.

Zátěžové bloky naměřily Drummondovi reakci 0,05 vteřiny, zatímco povolený limit je 0,100. Olympijský vítěz ve štafetě nechtěl verdiktu rozhodčích uvěřit, ale opakované detailní televizní záběry potvrdily, že si ještě před startovním výstřelem zadní nohou "cukl", na což předčasně zareagoval i Jamajčan Asafa Powell.

Americký sprinter si poté, co mu rozhodčí ukázal červený terčík, lehl na dráhu, hádal se s organizátory a se startérem a odmítal stadion opustit. Získal si přízeň publika, které později hlukem bránilo startu odloženého meziběhu už bez Drummondovy účasti.

"Měli jsme publiku jednoznačně vysvětlit pravidla, byla to naše chyba," uznal prezident IAAF Lamine Diack.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž