Doping bují s neztenčenou intenzitou

Berlín, Colorado Springs - Další a další dopingové skandály drtí atletický svět. Dříve vyvolávaly pobouření a vlny nesouhlasu, nyní už jsou takřka na týdenním pořádku. Většinou mají společného jmenovatele: "Jsme nevinní, podpůrné látky jsme nebrali vědomě," tvrdí nachytaní hříšníci. Analýza DNA potvrdila pozitivní nález nandrolonu v těle německého překážkáře Falka Balzera. "V celé aféře je několik podivných aspektů, já jsem však nebyl schopen dokázat svoji nevinu," řekl pro televizi MDR Balzer. Americká atletka Hazel Clarková měla po národním halovém mistrovství v Atlantě pozitivní dopinkový test na pseudoefedrin. "Tuto látku obsahoval lék, který jsem brala proti nachlazení," vysvětlovala Clarková. Kdo pak ví, kde je pravda.

Falk Balzer
Německý překážkář se může pochlubit stříbrem z evropského šampionátu v Budapešti nebo bronzovou medailí z HMS v Maebaši o rok později. Pozitivní nález měl v lednu letošního roku během tréninkového procesu a už od začátku popíral, že by měl s dopingem cokoliv společného. Prohlašoval, že došlo k manipulaci jeho vzorku moči.

Testem DNA chtěl očistit své jméno, což se ale nestalo. "Ukázalo se, že vzorek byl opravdu můj," přiznal po vynesení ortelu Falk Balzer, kterého nyní čeká dvouletý trest, s nímž se však nesmířil.

Hazel Clarková
Jedna z početného rodinného klanu patří mezi takzvané "malé ryby", pseudoefedrin nepatří tvrdě postihované látky. Třiadvacetiletá olympijská finalistka běhu na 800 metrů obdržela za svůj prohřešek napomenutí a přišla o stříbrnou medaili z březnového amerického šampionátu. 

Americká antidopinková agentura USADA v pondělí oznámila, že Clarková trest za první provinění tohoto druhu přijala. Druhý pozitivní nález by však podle regulí mezinárodní atletické federace IAAF vynesl floridské půlkařce dvouletý zákaz startu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Falk Balzer