Oštěpař Vítězslav Veselý bude jediný český zástupce na pátečním startu Diamantové ligy.

Oštěpař Vítězslav Veselý bude jediný český zástupce na pátečním startu Diamantové ligy. | foto: AP

Diamantový hon začíná. Obhájí oštěpař Veselý triumf v Dauhá?

  • 2
V pátek se rozjede sezona velkých atletických mítinků - a rovnou zostra, prvním kláním Diamantové ligy v Dauhá. Nablýskaný atletický seriál čtrnácti prestižních mítinků opět láká na 40 tisíc dolarů pro ty nejúspěšnější. Loni si je vysloužila oštěpařka Barbora Špotáková, která bude na triumf v „souboji matek“ útočit i letos.

Špotáková však plánuje naskočit do seriálu až koncem května v Eugene, krátce po vystoupení na Zlaté tretře. V pátek v Dauhá se ukáže její mužský kolega Vítězslav Veselý, který před dvěma roky na mítinku triumfoval a ve stejné sezoně dobyl i titul mistra světa.

Diamantová liga

Od Asie přes USA do evropského finále

Šestý ročník Diamantové ligy začíná v pátek v Dauhá (od 18 hodin přenos na ČT sport), pokračuje v neděli v Šanghaji i s mílařem Jakubem Holušou a půlkařkou Lenkou Masnou. Čtrnáct zastávek vede přes USA až do finále v Bruselu, které se uskuteční 11. září. Každá z 32 disciplín je na programu sedmkrát. Vítězové získávají do bodování DL 4 body, za druhé místo jsou 2 body, za třetí 1 bod. Při finále je zisk dvojnásobný.

Do Kataru přiletěl v úterý večer, natěšený na letošní soutěžní premiéru. „Formu cítím. Na to, že jde o první závody, se cítím až moc klidný. Ale v den závodu se o nervozitu nebojím,“ řekl a vyhlíží silnou konkurenci: „Lepší startovka snad ani nemůže být, takže je to velká výzva,“ citoval ho web atletika.cz.

A nejde jen o oštěp. Však také Lamine Diack, prezident Mezinárodní atletické federace, hrdě prohlásil: „V roce 2015 nás čeká v Dauhá zřejmě zatím nejlepší mítink.“

Na tříkilometrové trati se představí dvojnásobný olympijský šampion Mo Farah z Británie, který vyhlásil, že by chtěl běžet čas pod 7:30 minut.

Na osmistovce se čeká velký souboj Etiopana Mohammeda Amana a Keňana Asbela Kipropa. Na kratších vzdálenostech by měla přijít americká show - olympijská šampionka Allyson Felixová by měla zářit na dvoustovce, Sanya Richardsová-Rossová na dvojnásobné trati. Favoritem mužské stovky zase bude loni neporažený Justin Gatlin.

Silná konkurence se čeká v mužské kouli, zúčastní se Němec David Storl či Američané Joe Kovacs a Ryan Whiting. V tyčce chybí zraněný suverén Renaud Lavillenie, a tak by se mohli ukázat další, třeba světový šampion Raphael Holzdeppe z Německa.

Další velké bitvy se dají čekat v budoucích závodech. V neděli v Šanghaji se poprvé utkají oštěpařské matky Abakumovová a Obergföllová, v Eugene by se k nim měla přidat i Špotáková.

Lákat bude i souboj sprinterů - loňského vládce Gatlina chce vyzvat olympijský šampion Usain Bolt, o víkendu zazářil i Asafa Powell. Pravděpodobně však pouze na dálku - je totiž takřka jisté, že v jednom závodě proti sobě nastoupí až v srpnu na světovém šampionátu v Pekingu.

Atletické hody mohou začít.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž