ŠAMPION. Usain Bolt vyhrál na olympijských hrách Londýně obě sprinterské tratě.

ŠAMPION. Usain Bolt vyhrál na olympijských hrách Londýně obě sprinterské tratě. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nejlepším světovým atletem roku bude Bolt, Merritt, nebo Rudisha

  • 0
Všichni mají letos na kontě světový rekord, všichni získali zlato na olympijských hrách v Londýně. Usain Bolt na sprinterských tratích dokonce hned třikrát, další kandidáti na cenu pro nejlepšího světového atleta uplynulé sezony Aries Merritt a David Rudisha sice jen jednou, ale zcela suverénně.

Vítězství v hlasování odborníků, funkcionářů a novinářů obhajuje jamajský sprinterský fenomén Bolt, který získal v Londýně stejně jako před čtyřmi roky v Pekingu zlaté olympijské medaile v závodech na 100, 200 a 4x100 metrů se svými parťáky ze štafety ve světovém maximu.

Američan Merritt triumfoval v běhu na 110 metrů překážek na olympiádě a později vytvořil nový světový rekord. Totéž se v jediném a báječném závodu v Londýně podařilo Keňanu Rudishovi v běhu na 800 metrů.

Bolt se stal loni Atletem roku potřetí v kariéře a také letos je favoritem. Jména tří finalistů ankety oznámila Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Vítěz bude vyhlášen na slavnostním galavečeru ke stému výročí založení IAAF 24. listopadu v Barceloně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž